Η ΟΡΓΗ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας προδιαγράφεται συντριπτική, η ανάλυση του αποτελέσματος, όμως θα είναι αυτή που θα δείξει αν πρόκειται για καταψήφιση ενός αποτυχόντος κυβερνητικού σχήματος ή η υπερψήφιση ενός άλλου κόμματος που θέλει και μπορεί να τα πάει καλύτερα. Να σας θυμίσω το εξής εκπληκτικό. Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου εξελέγη γιατί υποσχέθηκε αλλαγές και το 1985 ξαναψηφίστηκε ακριβώς γιατί δεν έκανε τις αλλαγές αυτές.

Και μόνη η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είναι αρκετή για να αποδειχθεί ότι τη νίκη στον πόλεμο ανάμεσα στο φόβο και την οργή κατέκτησε η οργή, που μάλιστα ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις. Ιδιαίτερα αν αθροίσει κανείς τις ψήφους των αντιμνημονιακών, που ως φαίνεται θα είναι πλειοψηφία στη Βουλή. Το ζητούμενο τώρα είναι η διαχείρισή της.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα αλλάζει σελίδα και στην ουσία έχουμε νέα μεταπολίτευση. Τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα επί 40 χρόνια βρέθηκαν στο περιθώριο.

Το δεύτερο συμπέρασμα που επίσης προκύπτει αβίαστα είναι ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία ή όχι θα σχηματίσει κυβέρνηση, για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του, που κόντρα στις φοβίες που έσπειραν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, υπερψηφίστηκε από μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.

Το 1981 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κατήγαγε περιφανή νίκη, ξέρετε ποιο ήταν στο σχόλιο του ηττημένου Γ. Ράλλη: «Ελπίζω να μην μετανιώσουν οι Έλληνες», είπε.

Διαβάστε ακόμα:

Διασυρμός των γκάλοπ στις εκλογές