ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΚΑΜΜΕΝΟΥ

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Δύο είναι τα μυστικά της συμφωνίας Τσίπρα – Καμμένου. Το πρώτο αφορά το εύρος της στήριξης ιδιαίτερα όσον αφορά σημεία αιχμής όπως τα θρησκευτικά, τα μεταναστευτικά κλπ. και το δεύτερο έχει να κάνει με το αντίτιμο της στήριξης σε επίπεδο εξουσίας.

Ως προς το πρώτο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στηρίζουν από κοινού το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και αφήνουν κατά μέρος ότι τους χωρίζει στα υπόλοιπα. Που σημαίνει ότι ορισμένες επαναστατικές αλλαγές που είχε εξαγγείλει ο Τσίπρας θα πάνε πιο πίσω.

Ως προς το δεύτερο, οι ΑΝΕΛ θα πάρουν πολύ περισσότερα από ένα υπουργείο. Αν μεταξύ αυτών είναι και το υπουργείο άμυνας, τότε θα ικανοποιηθεί μια παλιά επιθυμία του Καμμένου, ο οποίος μάλιστα το είχε θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Οπως έχει γράψει ο Αποδυτηριάκιας στο πρόσφατο παρελθόν, ο όρος να πάρει το υπουργείο άμυνας, είχε τεθεί από τον Πάνο Καμμένο στο υπόμνημά του, που είχε παραδώσει τότε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το γεγονός διαψεύστηκε, φυσικά από τους ΑΝΕΛ ως πλαστογράφηση, αλλά η απάντηση από την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν αποστομωτική. Για πρώτη φορά ο ανώτατος άρχων διέψευδε έναν αρχηγό κόμματος.

Ο Καμμένος έκοψε τη φόρα του Μιχαλολιάκου

Υπάρχει κυβέρνηση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα, βροντοφώναξε ο Πάνος Καμένος μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του με τον νικητή των εκλογών πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν μία φράση που απευθυνόταν πρωτίστως στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και δευτερευόντως σε όσους τον άκουγαν εκείνη την ώρα. Εν όψει της συνάντησης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κάρολος Παπούλιας έπρεπε να γνωρίζει αν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση.

Έτσι η εντολή που θα του δώσει είναι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και όχι διερευνητική, όπως θα έπρεπε, αν ήταν ασαφές το πολιτικό πεδίο. Η εξέλιξη αυτή κόβει την όρεξη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής που διεμήνυε από τις φυλακές ότι ήταν έτοιμος να φέρει εις πέρας την τρίτη διερευνητική εντολή.

Φίλοι του μάλιστα απειλούσαν ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα διοργάνωναν αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας από τον Κορυδαλλό μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο από Αυγής.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πολιτικός πολιτισμός άργησε μερικούς μήνες