Η ΠΡΩΤΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

πηγή: Fosphotos
 

Είναι γεγονός. Και συμπίπτει με την πρώτη απόφαση που υπέγραψε ο νέος υπουργός Οικονομικών, λίγο πριν βουτήξει στα βαθιά των διαβουλεύσεων με τους δανειστές για τη δημόσιο χρέος.

Πρόκειται για την ανακοίνωση ότι η γαλλική Lazard αναλαμβάνει το ρόλο συμβούλου σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, επιλογή που είχε κάνει και το ΠΑΣΟΚ το 2010 προκαλώντας τότε τη σφοδρή αντίδραση του σημερινού πρωθυπουργού.

Σε ερώτηση του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολόγισε το κόστος γύρω στα 25 εκατ.ευρώ και επέκρινε την τότε κυβέρνηση «...με ποιο σκεπτικό, σε μια περίοδο πλήρη εξαγγελιών περικοπής των δημοσιονομικών εξόδων, αποφασίζεται αυτή η δαπάνη, ενώ το κράτος διαθέτει νομικούς συμβούλους και εξειδικευμένους επιστήμονες, στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην ΤτΕ;».

Η Lazard, όμως, είναι κάτι σαν τη Ζήμενς. Συνεργάτης όλων των κυβερνήσεων. Ίσως γιατί συμφωνεί με όλες, άσχετα αν τα αποτελέσματα, δεν τη δικαιώνουν πάντα. Έπειτα έχει τη φήμη ότι διοικείται από έναν αριστερό τραπεζίτη, τον Ματιέ Πιγκάς που το βράδυ της Παρασκευής έσπευσε να δηλώσει πόσο συμφωνεί με την πολιτική Τσίπρα.

Εισηγήθηκε δηλαδή τη μείωση κατά 50% του χρέους που διακρατούν οι πιστωτές που ανήκουν στον επίσημο τομέα, θέση που υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση και προκαλεί εκνευρισμό σε ΕΚΤ και Γερμανία.

«Αυτή η αναδιάρθρωση είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν είναι μόνον απαραίτητη, αλλά είναι επίσης εφικτή», ανέφερε ο Πιγκάς σε μια δήλωσή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business, και πρόσθεσε πως «...η Ελλάδα έχει γίνει εργαστήριο για αυτό, στο οποίο μπορεί να μετατραπεί όλη η Ευρώπη αύριο».

Διαβάστε ακόμα:

Η πυρηνικη βομβα στο παζαρι για το χρέος