Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ!

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αν ζούσε ο Λουδοβίκος 14ος θα είχε συμπεριφορά Μέρκελ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα όχι γιατί θα του χάλαγε τη συνταγή της λιτότητας, αλλά γιατί θα χαλούσε τη συνταγή καλαισθησίας που είχε καθιερώσει ο Γάλλος μονάρχης με τη γραβάτα.

Α, όλα κι όλα, ο Λουδοβίκος μπορεί να ήταν ό,τι ήταν, αλλά στην καλαισθησία κανείς δεν μπορούσε να του παραβγεί. Έτσι μόλις είδε στο Παρίσι τους 6.000 Κροάτες στρατιώτες που συμμετείχαν στον Τριακονταετή Πόλεμο να έχουν ένα μαντήλι δεμένο γύρω από το λαιμό, εντυπωσιάστηκε και επειδή το μυαλό του έπαιρνε στροφές σε κάτι τέτοια, καθιέρωσε τη γραβάτα ιδρύοντας το σύνταγμα των βασιλικών γραβατών.

Στη μονάδα αυτή, οι αξιωματικοί φορούσαν γραβάτες από μετάξι και άλλα ακριβά υφάσματα, ενώ οι απλοί στρατιώτες φορούσαν γραβάτες από φθηνότερα υλικά. Κάπως έτσι η γραβάτα έγινε μόδα, που από τη Γαλλία πέρασε στο Βέλγιο και την Ολλανδία και από εκεί στη Βρετανία, απ' όπου έγινε ευρέως γνωστή. Και έρχεται τώρα ένας Τσίπρας, 500 χρόνια μετά, να πεί στοπ στη γραβάτα, και να καθιερώσει ένα είδος κινήματος των αγραβάτωτων.

Πρόκειται για μία στάση στην οποία ο δρ Μάριαν Μπούσιτς, ιδρυτής και πρόεδρος της «Academia Cravatica» σε παλαιότερη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσέδωσε πολιτική σημασία ανάλογη με αυτή που δίνουν οι Γερμανοί, στην άρνηση να εφαρμόσουν οι ευρωπαικοί λαοί τις οικονομικές συνταγές τους.

«Μπορούμε να πούμε ότι το μέλλον του κόσμου εξαρτάται από την υγιή σχέση ελευθερίας και υπευθυνότητας που συμβολίζει η γραβάτα. Δηλαδή, η ελευθερία που δεν εκφράζεται με μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε αναρχία και η υπέρμετρη υπευθυνότητα οδηγεί στη δικτατορία. Η γραβάτα συμβολίζει την ισόρροπη σχέση ελευθερίας και υπευθυνότητας, που είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και του σύγχρονου πολιτισμού", ανέφερε.

Η ετυμολογία της λέξης γραβάτα - "cravat" στα αγγλικά, προέρχεται από τη γαλλική λέξη "cravate", δηλαδή Κροάτης, "Croat".

 Διαβάστε ακόμα:

Πετάει πάνω σε μαγικό χαλί ο Βαρουφάκης