ΓΙΑΤΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Τέτοιο πονοκέφαλο είχε να νιώσει η Γερμανία από την εποχή της μάχης της Κρήτης, όταν η ψυχωμένη ελληνική αντίσταση καθυστερούσε την εισβολή στη Ρωσία για περισσότερους από έξι μήνες, με όλες τις συνέπειες στη δραματική για τους ναζί έκβαση της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα. Ίδιο το σκηνικό και σήμερα. Ένας οικονομικός νάνος όπως η Ελλάδα κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη γερμανική οικονομική αυτοκρατορία.

Κάνει λάθος όποιος πιστεύει ότι στη διαπραγμάτευση των δανειστών με τους οφειλέτες παίζεται μόνο το ελληνικό μνημόνιο. Εκείνο που παίζεται περισσότερο είναι η ίδια η πολιτική της λιτότητας που γιγάντωσε τη Γερμανική οικονομία και κινδυνεύει να ρίξει στα τάρταρα όποιους δεν μπορούν να την ακολουθήσουν. Να πως εξηγούνται οι αντιδράσεις των Γερμανών αξιωματούχων, που μερικές φορές είναι φοβερά άκομψες, στα ελληνικά «όχι».

Η θέση της Μέρκελ είναι δεινή, σύμφωνα και με τον πρώην υπουργό των Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος πιστεύει ότι «...Οι ελληνικές εκλογές έχουν παράξει ήδη μια ξεκάθαρη ήττα για την Μέρκελ και την βασισμένη στη λιτότητα στρατηγική της για τη διατήρηση του ευρώ. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να προβλέψει ότι το τελευταίο κεφάλαιο στην κρίση του ευρώ, θα αφήσει πίσω του κουρελιασμένη την γερμανική πολιτική λιτότητας - εκτός αν η Μέρκελ θέλει να πάρει το τεράστιο ρίσκο να αφήσει το ευρώ να καταρρεύσει...»

Πολλοί πιστεύουν ότι πολύ σύντομα η Μέρκελ θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές χώρες. Με δεδομένο ότι το συναίσθημα εναντίον της λιτότητας είναι ήδη υψηλό στους πολίτες της νότιας Ευρώπης, αναμένεται να ενταθεί η πολιτική πίεση κατά της Γερμανίας στα όργανα της Ε.Ε. Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Πορτογάλοι θα αμφισβητήσουν άμεσα την πρωτοκαθεδρία της Μέρκελ, απαιτώντας χαλάρωση της λιτότητας. Αυτό, κατά τον Γ.Φίσερ, θα συνεπαγόταν φοβερό ρίσκο για την Καγκελάριο στο εσωτερικό της Γερμανίας παρά την τεράστια δημοτικότητα της στη χώρα και στο κόμμα της. Αλλά γι' αυτό είναι οι πολιτικοί. Για να αναλαμβάνουν, μερικές φορές και τα ρίσκα. Ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Τσίπρας διόρθωσε μια μεγάλη γκάφα του ΓΑΠ