ΤΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ένα μικρό σοκ ήταν το πρώτο συναίσθημα που ένιωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μόλις άνοιξε το μικρό δέμα που τον περίμενε στο γραφείο του. Ήταν ένα βιβλίο που είχε τον όχι κι τόσο αισιόδοξο τίτλο «Η γοητεία μιας συντριβής».

Συγγραφέας του μυθιστορήματος, γιατί για μυθιστόρημα πρόκειται, είναι ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Δ. Μάρδας, που όταν του τηλεφώνησε ο Βαρουφάκης για να τον ευχαριστήσει, το πρώτο που του είπε με αρκετή δόση χιούμορ ήταν ότι το βιβλίο έχει γραφτεί το 2012 και δεν έχει σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Με τι, όμως, έχει σχέση; Από τις κριτικές που γράφτηκαν για το πόνημα, επέλεξα την πιο κατατοπιστική. Την υπογράφει το συγγραφέας-πολιτειολόγος και ήδη βουλευτής Κ. Ζουράρις. Απολαύστε τον.

«Ο Δημήτρης Μάρδας, εδώ, επανιδρύει τον μπαλζακικόν άθλον: το ράδιον έργον, η ραδιουργία στο μυθιστόρημά του, ενσαρκώνεται από κάποια, εκασταχού, Γενική Γραμματεία Εσωτερικής Αγοράς και Εξωτερικού Εμπορίου, από τις πυρικαύστου κατατονίας κοινοτικές οδηγίες των Βρυξελλών, από τους έρωτες της μίζας με την διαπλοκή – παγκοσμίως– και τα οικουμενικά μίση, που ενώνουν άνδρες και γυναίκες τεχνοκράτες, σε ένα αέναον βατεύειν χρηματικής κτηνοβασίας: μόνον εκεί κορυφώνεται ο σπαργών οργασμός τους... Έρωτες πια, είναι οι «δυσέρωτες τον απόντων» ζώντων» .

Πρόκειται για τη γοητεία της συντριβής του αναγνώστη, αναμφισβήτητα.

Διαβάστε ακόμα:

Πήρε τα σώβρακα του Λαφαζάνη η Ραχήλ Μακρή