ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΚΙ ΕΓΙΝΑΝ ΗΡΩΕΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ο έβδομος υπουργός του ΠΑΣΟΚ που παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά ο πρώτος που κινδυνεύει να μην ηρωποιηθεί είτε καταδικαστεί είτε όχι. Η δικαστική του περιπέτεια δεν φαίνεται να συγκινεί τους ψηφοφόρους του.

Από τους προηγούμενους έξι «πράσινους» υπουργούς, ο Νίκος Αθανασόπουλος, που καταδικάστηκε για το σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού και ο Δημήτρης Τσοβόλας που καταδικάστηκε για το σκάνδαλο Κοσκωτά-Καλκάνη, γνώρισαν μέρες δόξης. Ο πρώτος εξελέγη μέλος της Κ.Ε. ενώ ήταν κρατούμενος. Ο δεύτερος έγινε αρχηγός κόμματος.

Ο Ν. Αθανασόπουλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριάμισι ετών (τελικά έμεινε στη φυλακή για 19 μήνες). Έξω από το Μέγαρο του Αρείου Πάγου, όπου διεξαγόταν η δίκη, είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος, κραυγάζοντας «Αίσχος, Αίσχος», ενώ στην συνέχεια τραγούδησε το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο.

Ήταν το μόνο κυβερνητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1981-1989 που καταδικάστηκε και πήγε φυλακή (ο Μ.Κουτσόγιωργας είχε προφυλακιστεί αλλά πέθανε από εγκεφαλικό πριν βγει απόφαση, ενώ οι Δ. Τσοβόλας και Γ. Πέτσος εξαγόρασαν τις δικές τους ποινές).

Τον Σεπτέμβριο του 1990, ενώ ήταν κρατούμενος, εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του 1993 εξελέγη πανηγυρικά βουλευτής της Β' Αθηνών με 116.474 σταυρούς. Η Βουλή των Ελλήνων, τη 17η Ιανουαρίου 1994 συγκατατέθηκε στην άρση της καταδίκης.

Ο Νίκος Αθανασόπουλος ήταν από τους κορυφαίους «ατακαδόρους» της Βουλής. Στην ιστορία έχει μείνει η φράση του «...όταν εμείς οι Έλληνες χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς οι βάρβαροι τρώγατε βελανίδια», που απηύθυνε σε Βέλγο αξιωματούχο της τότε ΕΟΚ.

Δημοφιλέστατος βγήκε από τη δικαστική του περιπέτεια και ο Δ. Τσοβόλας, Όταν η εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Αρτας, ο γιος του αγωγιάτη» πολίτες αποφάσισαν κάψουν τα φύλλα του στις πλατείες στα Γιάννενα, τη Λάρισα, και την Άρτα.

Το Μάιο του 1991 οδηγήθηκε στο Υπουργοδικείο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά - Καλκάνη και καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή του απένειμε χάρη.

Όμως η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε, δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993, ενώ δεν θέλησε να συμμετάσχει, παρά τη χάρη που του απονεμήθηκε, στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του κόμματος και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Διαβάστε ακόμα:

Ο πραγματικός λόγος της συνάντησης Μίκη - Τσίπρα