ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙA

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Απέτυχε και μάλλον οικτρά η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να τιθασεύει τις αντιρρήσεις του Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με τη συμφωνία του με τους δανειστές. Κουβέντα μιάμισης ώρας πήγε στο βρόντο.

Ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης δεν πήρε τίποτε πίσω από αυτά που έλεγε, όπως προκύπτει από τη δήλωση για την κινητοποίηση του ΚΚΕ, την οποία και χαιρετίζει. Αναφέρει μάλιστα ότι ένα μήνα μετά τη νίκη της Αριστεράς, ισχύουν ακόμη οι τρείς προδοτικές, όπως τις χαρακτηρίζει, δεσμεύσεις.

-Η παράδοση της εθνικής κυριαρχίας στους ξένους.

-Η καθολική δέσμευση της δημόσιας περιουσίας..

-Η απαγόρευση άσκησης εθνικής οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής.

Κι όμως το κλίμα στη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών ήταν περισσότερο διπλωματικό παρά πολεμικό, όπως φάνηκε από τους διαλόγους που διέρρευσαν.

Α. Τσίπρας: Καλημέρα, είσαι καλά; Εσύ είσαι πολεμιστής...

Μ. Θεοδωράκης: Περισσότερο από άλλους...

Α. Τσίπρας: Και σαν παλιός πολεμιστής ξέρεις ότι στις μάχες χρειάζεται στρατηγική και μυαλό.

Μ. Θεοδωράκης: Φυσικά.

Α. Τσίπρας: Δεν πρέπει να πας να πέσεις στη φάκα του αντιπάλου, πρέπει να κάνεις και ελιγμούς στη μέση. Το πιο σημαντικό πολεμοφόδιο που έχουμε είναι η πλατιά εθνική λαϊκή ενότητα. Αυτό που έχει δημιουργηθεί εγώ δεν το περίμενα.

Μ. Θεοδωράκης: Πρώτα απ' όλα, αυτό που υπάρχει είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, με τη βούλα της Βουλής...

Α. Τσίπρας: Και με μεγάλη λαϊκή υποστήριξη.

Αποδείχθηκε ότι το μάθημα διπλωματίας με την τακτική των ελιγμών, που πήγε ο Αλέξης να κάνει στον παλιό πολεμιστή Μίκη, του γύρισε ανάποδα. Ο συνομιλητής του έδειξε να συμφωνεί, αλλά στην πρώτη ευκαιρία από διπλωμάτης έγινε και πάλι πολεμιστής.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πραγματικός λόγος της συνάντησης Μίκη - Τσίπρα