ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΛΥΣΗ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Εκλογές ή δημοψήφισμα για το ευρώ θα είναι, κατά τον Γ. Βαρουφάκη, η απάντηση της κυβέρνησης αν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές. Ποιον ή ποιους φοβερίζει; Όσον αφορά το ενδεχόμενο εκλογών, το θέμα στροβιλίζει μέρες τώρα στο μυαλό του πρωθυπουργού.

Ευελπιστεί ότι με μία αυξημένη πλειοψηφία θα περνούσε πιο εύκολα στη νέα συμφωνία ό,τι του αρνούνται σήμερα οι εταίροι. Κανείς δεν ξέρει, όμως αν θα πάει στις εκλογές με ή χωρίς τον Λαφαζάνη και τους συν αυτώ. Γιατί αν ήταν να τους έχει και πάλι μαζί του και μάλιστα ως εκφραστές των ιδίων θέσεων και αντιλήψεων, είναι αμφίβολο αν έχουν νόημα οι εκλογές.

Κανείς δεν θα έδινε την ψήφο του για να δει το ίδιο έργο, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις και τους ακραίους του κόμματος να λένε πάλι όχι σε όλα. Και το λέω αυτό γιατί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες, παρότι πιστεύουν ότι η παράταση της συμφωνίας ισοδυναμεί με παράταση των μνημονίων, εν τούτοις στηρίζουν την κυβέρνηση με ποσοστά άνω του 64 τοις εκατό.

Από την άποψη αυτή, η απειλή Βαρουφάκη για εκλογές αφορά περισσότερο το εσωκομματικό μέτωπο στο ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο τη Μέρκελ. Κάποιοι συζητούν την πιθανότητα οικουμενικής κυβέρνησης, ενδεχόμενο που τουλάχιστον στη φάση αυτή απορρίπτει μετά βδελυγμίας ο Τσίπρας. Μεγάλη συζήτηση, όμως σηκώνει και η σκέψη για δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ. Προσωπικά αμφιβάλλω αν είναι ώριμες οι συνθήκες για να ψηφίσουν οι Έλληνες επιστροφή στη δραχμή. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εμμονή των πολιτών στο ευρώ.

Αμφιβάλλω επίσης αν το Γκρέξιτ εξακολουθεί να προκαλεί πανικό στο Βερολίνο. Αντίθετα, είμαι βέβαιος, ότι ορισμένοι θα το δέχονταν με ανακούφιση. Αλλά και ο ΓΑΠ θα χειροκροτούσε πιθανή διενέργεια δημοψηφίσματος. Παρότι ήταν η αιτία που χάθηκε από τον πολιτικό χάρτη, επιμένει στις ουτοπίες...

Διαβάστε ακόμα:

Ο Τσίπρας κάνει πλάκα με τον Βαρουφάκη