ΓΚΑΦΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ Η ΑΠΕΙΛΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Δεν ξέρω αν ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε διαβάσει το Σύνταγμα προτού εξαγγείλει το δημοψήφισμα, το οποίο σε άλλες ευρωπαικές χώρες προκάλεσε αναστάτωση, ενώ σε άλλες αισθήματα ιλαρότητας. Το λέω αυτό γιατί μία απλή ανάγνωση του άρθρου 44 θα ήταν αρκετή για να καταλάβει ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τα δημοσιονομικά. Θέτει επίσης δύο πολύ σοβαρές προυποθέσεις, να συμφωνεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και να βρεθούν 180 βουλευτές για να το ψηφίσουν.

«Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής».

Οι Γερμανοί δεν έχουν εντρυφήσει βεβαίως στα συνταγματικά της χώρας. Εξ ου και οι αντιδράσεις τους που είναι κάτι μεταξύ οργής και ειρωνείας.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι «Οι Ελληνες δεν ξέρουν πια τι κάνουν». «Η χώρα είναι σε απόλυτο χάος. Δεν έχει χρήματα. Οι μισθοί πληρώνονται με το ζόρι και ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά για δημοψήφισμα. Μήπως, τελικά, το “Graccident” (σσ ελληνικό ατύχημα) έρχεται όλο και πιο κοντά;»

Κατά την γερμανική εφημερίδα, Βαρουφάκης και Τσίπρας θυμίζουν τον Τζέιμς Ντιν στην ταινία «Επαναστάτες χωρίς αιτία». «Θα πρέπει να θυμούνται ότι όποιος πηδήξει πρώτος από ένα αυτοκίνητο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το χάος...».

Η Die Welt στην ιστοσελίδα της αναφέρει «Απειλές από την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση απειλεί στο ευρω-πόκερ με την πλάτη στον τοίχο. Το δημοψήφισμα είναι ένα τελευταίο “ατού” το οποίο έχει αποτύχει στο παρελθόν».

Το κρατικό πρακτορείο ARD αναφέρει ότι η Ελλάδα απειλεί ώρες πριν από τις διαβουλεύσεις στο Eurogroup. «Ο Βαρουφάκης σκιαγράφησε σενάρια κλιμάκωσης σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες. Ενα εξ αυτών είναι και το δημοψήφισμα» αναφέρει το ARD.

Διαβάστε ακόμα:

Συμβιβάσου για να μην πεινάσουμε, λένε οι Ελληνες στον Τσίπρα