ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ 45ΗΜΕΡΟ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Χωρίς κοσμικότητες και σε χαμηλούς τόνους κύλησε το πρώτο 45ήμερο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Λιτός βίος, που θα έλεγε και ο Γιάνης Βαρουφάκης ή αν θέλετε σεμνά και ταπεινά, σύμφωνα με το δόγμα Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός έδωσε πρώτος το παράδειγμα. Τον έχασαν ακόμη και τα ταπεινά μπαράκια και οι ταβέρνες των Εξαρχείων, όπου σύχναζε από τα χρόνια της εφηβείας του. Η μόνη δημόσια εμφάνιση του ήταν στο Εθνικό Θέατρο, όπου ένα βράδυ Σαββάτου παρακολούθησαν με τη σύντροφο του Περιστέρα Μπαζιάνα την παράσταση «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές», με τους Δημήτρη Πιατά και Γιώργο Μιχαλακόπουλο.

Την Καθαρή Δευτέρα βρέθηκαν στην Αίγινα φιλοξενούμενοι του υπουργού Επικρατείας και μέντορα του στην πολιτική Αλέκου Φραμπουράρη.

Το Εθνικό Θέατρο προτίμησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης για να ξεσκάσει λίγο από τις πιεστικές υποχρεώσεις του. Μαζί με τη σύζυγο του Δανάη Στράτου παρακολούθησαν το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Ευτυχισμένες μέρες».

Η Αίγινα είναι ένα ακόμη σημείο όπου συνέπεσαν οι προτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών με τις προτιμήσεις του πρωθυπουργού. Και σ' αυτή την έξοδο του τον συνόδευσε η σύζυγος του με την οποίαν φωτογραφίστηκαν από συνεπιβάτη στο σαλόνι του πλοίου που τους μετέφερε στο νησί. Έμαθα ότι η φωτογραφία πουλήθηκε στην τιμή των 600 ευρώ.

Ο Βαρουφάκης στην Αίγινα τα έκανε όλα. Πήγε για φαγητό, έκανε βόλτες και τζόγκινγκ χωρίς τη συνοδεία των αστυνομικών φρουρών του και ξεκουράστηκε. Για τις μετακινήσεις του δεν χρησιμοποίησε αυτοκίνητο, αλλά μόνο τη μηχανή του.

Η φράση «λιτός βίος» εκφράζει τη συμπεριφορά και των άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου, τα περισσότερα από τα οποία έχουν απαρνηθεί και τη γραβάτα.

Οι υπουργοί που της έχουν μείνει πιστοί μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Είναι ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.

Χαμηλοί τόνοι και στο κόμμα. Τα κομματικά όργανα συνεδριάζουν όχι σε κεντρικά ξενοδοχεία αλλά στο σινε Κεραμεικός, πολυχώρος σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

Διαβάστε ακόμα:

Διπλωμάτες βγάζουν το καπέλο σε Τσίπρα - Βαρούφ