ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΡΚΕΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙΚΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Πάνε μέρες που η Καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει κάνει καμία δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Έχει αφήσει τον Σόιμπλε να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα, άλλοτε με ήπιες διαβουλεύσεις και άλλοτε με εντάσεις ή και καβγάδες με τον άσπονδο συνομιλητή του Γιάνη Βαρουφάκη.

Παρατηρητές σημειώνουν ότι η Μέρκελ, κάτι πολύ σοβαρό ετοιμάζει κι αυτό δεν αποκλείεται να μην ακολουθεί την πεπατημένη των λύσεων που δίνει η Καγκελαρία σε ανάλογα σταυρόλεξα. Ο μακιαβελικής έμπνευσης Έλληνας υπουργός Οικονομικών έσπευσε να της δώσει την ιδέα, η υλοποίηση της οποίας δεν αποκλείεται να γράψει ιστορία.

Ο Βαρουφάκης έκανε λόγο για ένα «Σχέδιο Μέρκελ», βασισμένο στο μοντέλο του Σχεδίου Μάρσαλ και υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο η Γερμανία θα χρησιμοποιούσε την δύναμή της για να ενώσει την Ευρώπη. Αυτό θα ήταν μια θαυμάσια κληρονομιά για την καγκελάριο της Γερμανίας, τόνισε.

Κατά σύμπτωση, τις μέρες αυτές και συγκεκριμένα στις 12 του μηνός, συμπληρώθηκαν 68 χρόνια από την δημοσιοποίηση στο Κογκρέσο του δόγματος Μάρσαλ για την οικονομική ενίσχυση κρατών της Ευρώπης μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να είναι η υποστήριξη των ελεύθερων λαών που ανθίστανται στην απόπειρα χειραγώγησής τους από ένοπλες μειοψηφίες ή έξωθεν πιέσεις» είπε ο Χάρι Τρούμαν, εξαγγέλλοντας εκείνο τον Μάρτιο του 1947 ενίσχυση της Ελλάδας με 250 εκατ. δολάρια και της Τουρκίας με 150 εκατ. δολάρια. Λέγεται ότι τα μέλη του Κογκρέσου χειροκρότησαν μόνο όταν είπε ότι πρόκειται για δάνεια που θα αποπληρωθούν.

Το σύνολο της αμερικανικής μη στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα από το 1944 ως το 1952 ανήλθε σε 1.350 εκατ. δολάρια. Αν υπολογισθεί και η στρατιωτική βοήθεια το ποσό προσεγγίζει τα 2 δισ., ενώ το σύνολο της ξένης βοήθειας προς την Ελλάδα τα ίδια χρόνια είναι 2.287 εκατ. δολάρια.

Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα προσδέθηκε στο άρμα των ΗΠΑ, κόντρα στον επεκτατισμό της Σοβιετικής Ένωσης.

Και να που και πάλι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Η Μέρκελ σχεδιάζει να βοηθήσει την Ελλάδα για να μην βγει από την ευρωζώνη, κάτι που πιθανόν, όπως φοβάται, θα έσπρωχνε τη χώρα μας στην αγκαλιά της Ρωσίας. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Διαβάστε ακόμα:

Ετοιμη για μεγάλη κωλοτούμπα η Μέρκελ!!!