Η ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Δεν είχαν περάσει ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που Μέρκελ και Τσίπρας έκλεισαν το τηλέφωνο μετά τη συμφωνία για συνάντηση τους στις 23 του μηνός και ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε πενταμερή συνάντηση με Φρανσουά Ολάντ, Ανγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αν η κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας δεν ήταν τόσο δραματική θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ντρίμπλα μέσα στη μικρή περιοχή. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Να βάλει δηλαδή ένα γκόλ ή να χάσει την μπάλα. Η κίνηση θεωρήθηκε επιβεβλημένη για δύο βασικά λόγους.

Αποδεχόμενος την πρόσκληση Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας θα έδειχνε ότι εγκαταλείπει άλλη μία προεκλογική του δέσμευση: ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει διμερώς για το ελληνικό ζήτημα και ότι δεν αναγνωρίζει στην καγκελάριο Μέρκελ κάποιο ειδικό ρόλο.

Κι αυτό παρότι είχε προκαλέσει ο ίδιος την πρόσκληση, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο Spiegel ότι αν δεχόταν πρόσκληση να επισκεφθεί την καγκελαρία, θα την αποδεχόταν ευχαρίστως. Ο δεύτερος λόγος της πρωτοβουλίας του έχει να κάνει με την δραματική κατάσταση της Οικονομίας. Την ώρα αυτή καταβάλλεται η ύστατη προσπάθεια για να αποδεσμευτεί μέρος των δόσεων που εκκρεμούν.

Οι θεσμοί προτείνουν στην Αθήνα να περάσει από τη Βουλή τα πιο «ελαφριά» μέτρα της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου (όπως η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κ.λπ.), ώστε το επόμενο Eurogroup να εγκρίνει τη διάθεση των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMPs), ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Οι προσπάθειες αυτές γίνονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας του Δημοσίου που είναι σε άκρως οριακά επίπεδα. Από τώρα έως το τέλος Απριλίου το κράτος χρειάζεται 4 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια από αυτά που διαθέτει, για να εξασφαλίσει πλήρως την εξυπηρέτηση όλων των υποχρεώσεων του Δημοσίου (εντός και εκτός της χώρας). Για να «κλείσει» ο Μάρτιος, το Δημόσιο χρειάζεται επιπλέον πόρους της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ, ενώ για τον Απρίλιο οι προβολές δείχνουν ότι θα απαιτηθούν επιπρόσθετα κεφάλαια περίπου 2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Υπουργικά συμβούλια υπό τον Ιερώνυμο