ΠΟΣΟ ΧΡΕΩΝΕΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έδωσε τα ρέστα του υπέρ της Ελλάδος την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Και το έκανε για δύο λόγους.

Αφ' ενός μεν για να επαναβεβαιώσει την επιρροή του στα ελληνικά πράγματα, αφ' ετέρου δε για να κατευθύνει τις ευρωπαικές υποθέσεις, σύμφωνα και με τα συμφέροντα της χώρας του. Υποστηρίζω ότι είναι πολύ πιθανόν να μας χρησιμοποίησε.

Εκείνο που δεν γνωρίζουμε τώρα είναι πόσο μας έχει χρεώσει. Φοβάμαι πολλά. Το να εκτίθεται τόσο πολύ ο πλανητάρχης, πότε με τσουχτερές δηλώσεις εναντίον της Μέρκελ και πότε με τηλεφωνήματα του στην Καγκελάριο, στοιχίζει. Αφήνω κατά μέρος την κινητοποίηση των υπουργών και των άλλων συνεργατών του και τα ταξίδια τους στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες.

Τα πρώτα χρόνια μετά τον ελληνικό εμφύλιο όταν οι ΗΠΑ είχαν ανοίξει το πουγγί τους για να στηρίξουν οικονομικά τη χώρα, τίποτε δεν γινόταν στην Ελλάδα αν δεν είχε την έγκριση του Αμερικανού πρέσβη Τζόν Πιουριφόι, ο οποίος έμεινε στην ιστορία σαν σύμβολο επικυριαρχίας των Αμερικανών στην καθημαγμένη τότε Ελλάδα.

Δεν λέω ότι και σήμερα θα συμβαίνει το ίδιο. Αλλά κανένας ηγέτης δεν εκτίθεται χωρίς ανταλλάγματα.

Διαβάστε ακόμα:

Τι φοβάται ο Ομπάμα για την Ελλάδα