ΜΕΡΚΕΛ: ΔΙΑΛΕΞΕ H ΕΜΕΝΑ Η ΤΟΝ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Επιτάχυνση της πολιτικής ωρίμανσης Τσίπρα διαπιστώνουν παράγοντες των Βρυξελλών μετά την συνάντηση του με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τις δηλώσεις του στο Βερολίνο. Αυτό απέχει πολύ, όμως από το να νιώθουν ασφαλείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το τελεσίγραφο του για στάση πληρωμών αν ως τις 8 Απριλίου δεν μεταγγιστεί η Οικονομία, έχει εντείνει τις ανησυχίες, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε αναρμόδια να λύσει το πρόβλημα, παραπέμποντας στο ταμείο του Γιουρογκρούπ. Ήθελε να υποδηλώσει ότι η λύση βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και στην ευελιξία της να απαρνηθεί τον προεκλογικό εαυτό της.

Λίγο πρίν περάσει η προθεσμία για την υποβολή των ελληνικών προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι θα είναι δύσκολο να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι βαθιές τομές στο ασφαλιστικό.

Μόνο από τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν υπολογιστεί για το 2015 έσοδα 4 δις. ευρώ που διαφορετικά πρέπει να αναζητηθούν από άλλες πηγές. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ένα άλλο κρίσιμο σημείο, όπου η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την πρόωρη συνταξιοδότηση και την ανάγκη να συνδεθούν οι παροχές με το μέγεθος των εισφορών.

«Η τελευταία κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τις ‘προαπαιτούμενες δράσεις’ (prior actions) για την τελευταία εκταμίευση. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, οι προαπαιτούμενες δράσεις είναι οι ίδιες. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιοι είναι οι πιο καλοπηρωμένοι ηγέτες στον κόσμο