ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Έχει τη σκοπιμότητα της η «διπλωματική» εκμετάλλευση της συμπλήρωσης 1.000 ετών ρωσικού μοναχισμού στην Αθωνική Πολιτεία το 2016. Με επετειακές εκδηλώσεις...αυτοκρατορικής διάστασης αντιμετωπίζει το γεγονός η πάλαι ποτέ τσαρική Ρωσία.

Ο Πούτιν έχει ανοίξει τα πουγγί και μοιράζει ρούβλια. Στενός συνεργάτης του υποσχέθηκε το ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ σε κάθε μοναστήρι. Άλλο το νταραβέρι με τον Τσίπρα, τον οποίον τον βλέπει σαν κουνούπι, άσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό. Να σημειωθεί ότι ο Τσίπρας αδιαφορεί εντελώς για τον μεγαλοϊδεατισμό του Πούτιν και του «Ρασπούτιν», του Ρώσου πατριάρχη Κύριλλου, που πριν τον Ρώσο πρόεδρο είναι κιόλας στο Άγιον Όρος.

Το Πατριαρχείο Μόσχας, παρά τις επιφυλάξεις για τον Πούτιν μπαίνει στο παιχνίδι, όπως και το Κρεμλίνο προσδίδουν θρησκευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα στη ''παραδοσιακή''παρουσία τους στο Άγιον Όρος ενισχύοντας τις υποψίες για ιστορικές βλέψεις.

Η ρωσική διπλωματία είχε δώσει μάχη στο παρελθόν για να μην κατακυρωθεί στο ελληνικό κράτος το Άγιο Όρος, αλλά να παραμείνει ανεξάρτητο και ουδέτερο. Κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που ήδη βρίσκεται κι αυτός στο Άγιον Όρος, η Μόσχα επιχειρεί μία ιδιότυπη αυτονόμηση του Αγίου Όρους και αλλοίωση του χαρακτήρα του μέσα από αθρόα προσέλευση αλλοδαπών μοναχών.

Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από την Ιερά Κοινότητα να μπει...πλαφόν 10% στους αλλοδαπούς επί του συνόλου του μοναχικού πληθυσμού.

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσίδες για καλόγηρους στο Αγιον Ορος