ΕΔΙΩΧΝΕ ΤΟΝ ΓΑΠ, ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Όταν ο ΓΑΠ πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο το Σεπτέμβριο του 2011 άκουσε την Άγκελα Μέρκελ να λέει για την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος της.

«Αν η Ελλάδα είχε καταβάλει τις ίδιες προσπάθειες που έκανε η Πορτογαλία, ή η Ιρλανδία, η Ευρώπη δεν θα βρισκόταν ποτέ στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα». Σαφής η βολή κατά Γ.Παπανδρέου. Ακόμα πιο αυστηρή ήταν η γλώσσα του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Χανς-Πέτερ Κάιτελ στην προσφώνηση του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Δεν μπαίνει κανείς επιχειρηματίας σε μια χώρα, από την αντίθετη λωρίδα της οποίας φεύγουν οι δικοί της επενδυτές», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το επενδυτικό της κλίμα, πρόσθεσε, δεν επιτρέπει επενδύσεις σε μεγάλο στιλ. Αυτές εναπόκεινται τώρα στον «...πατριωτισμό των Ελλήνων επιχειρηματιών» οι οποίοι, αντί να καταφεύγουν στο εξωτερικό, πρέπει να ενισχύσουν επιτέλους τη χώρα τους.

Τα γράφω όλα αυτά για να καταδείξω τη διαφορά κλίματος ανάμεσα σε δύο επίσημες επισκέψεις στη γερμανική πρωτεύουσα. Του σοσιαλδημοκράτη ΓΑΠ, που ουδέποτε είχε αμφισβητήσει, δημοσίως τουλάχιστον, την αναγκαιότητα του προγράμματος ανόρθωσης της Οικονομίας και την ηγεμονία των Γερμανών και του αριστερού Αλέξη Τσίπρα, που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Δεινός πολέμιος της μνημονιακής πολιτικής, είχε ανοίξει ξεχωριστό μέτωπο με τους Γερμανούς και την ίδια την Καγκελάριο. Αυτό, όμως, δεν επηρέασε καθόλου το κλίμα στις συζητήσεις. Το αντίθετο μάλιστα. Ήταν ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και ελπίδας για μία καλή συνεργασία.

Τα προβλήματα και στις δύο περιπτώσεις ήταν τα ίδια. Και τότε και τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν από τα βασικά θέματα των συζητήσεων. Και τότε και τώρα η Καγκελάριος τόνισε ότι εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μετά από αξιολόγηση, ενώ και στις δύο περιπτώσεις ήταν κατηγορηματική στην απαίτηση της για την εκπλήρωση των αξιώσεων των δανειστών. Μόνο το ύφος της διέφερε...

Διαβάστε ακόμα:

Οταν η Αγκελα την «έπεφτε» στον Σαμαρά