ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αν αληθεύει αυτό που λένε οι ειδικοί, ότι στις τετ-α-τετ συναντήσεις, το 60-80 % των μηνυμάτων εκπέμπεται μέσα από τη γλώσσα του σώματος, τότε ο Αλέξης Τσίπρας στις συνομιλίες του με τον Πούτιν δεν πρέπει να παραπλανηθεί. Ο Ρώσος ηγέτης είναι άσσος στην παραλλαγή.

Χρόνια τώρα οι Κρεμλινολόγοι προσπαθούν να τον αποκωδικοποιήσουν και να αποκτήσουν καθαρή εικόνα για τον τρόπο που σκέφτεται. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, γνωστός για την εμμονή του στην προστασία της ιδιωτικής του ζωής, θαυμάζεται και υποτιμάται ταυτόχρονα για το ατάραχο πρόσωπο, τις λιγοστές κινήσεις των χεριών και το σταθερό και αμετακίνητο βλέμμα.

Ο δάσκαλος του στην κινησιολογία Άλαν Πις, δημοφιλής συγγραφέας και διεθνώς γνωστός ως «Ο κύριος γλώσσα του σώματος» χαρακτηρίζει τον Πούτιν ως «πολύ έξυπνο και ικανό μαθητή». Ο Αυστραλός ειδικός τον γνωρίζει από το 1991, όταν είχε προσκληθεί από το Κρεμλίνο για να πραγματοποιήσει σεμινάριο για ανερχόμενους και εν ενεργεία πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του 39χρονου τότε Πούτιν, πρώην αξιωματικού της KGB και υπεύθυνου για την προώθηση των διεθνών σχέσεων και των ξένων επενδύσεων στο Δημαρχείο της Αγίας Πετρούπολης.

Το πρώτο πράγμα που δίδαξε στον Πούτιν ήταν να ξεχάσει τις επιθετικές χειρονομίες που άρεσαν τότε στους σοβιετικούς πολιτικούς. Οι χειρονομίες που σχετίζονται με χρήση όπλου και οι σφιγμένες γροθιές, ανακαλούν αμέσως στη μνήμη μας το ξέσπασμα του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1960, όταν κατά τη θυελλώδη ομιλία του διαμαρτυρόμενος έβγαλε το παπούτσι του και άρχισε να το χτυπά στο έδρανο της αντιπροσωπείας του.

Αντί να καταφεύγει κανείς σε τέτοιες χειρονομίες, λέει ο Πις είναι καλύτερα «...να κρατά κανείς ανοικτές τι παλάμες ή να τις μαζεύει σε μια χειρονομία που αποκαλείται ‘υπερυψωμένο καμπαναριό’. Και οι δύο εκπέμπουν αυτοπεποίθηση, κι εμπιστοσύνη».

Αυτό έκανε ο Πόυτιν στη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Κρεμλίνο, τη δεκαετία του 2000. «Ο Μπους, σε σύγκριση με τον Πούτιν, ήταν αδιόρθωτος, θυμάται ο Πις, ενώ ο Πούτιν συμπεριφέρθηκε αθόρυβα και με αυτοπεποίθηση, τοποθετώντας τις παλάμες του σε ‘υπερυψωμένο καμπαναριό’... Θα μπορούσε να σκεφτόταν ακόμη και το ψάρεμα εκείνη τη στιγμή».

Ο Πούτιν ακολουθεί άλλον ένα «χρυσό κανόνα» με μεγάλη επιτυχία στις τετ-α-τετ συνομιλίες με άλλους ηγέτες του κόσμου: Γέρνει ελαφρά το κεφάλι και το γνέφει προς το μέρος του συνομιλητή. «Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν κάποιος γνέφει το κεφάλι του αναγκάζει το πρόσωπο το οποίο ακούει να συνεχίσει την ομιλία του. Ως εκ τούτου, αυτός ή αυτή αντιλαμβάνονται ότι ενδιαφέρεστε για τη συζήτηση».

Διαβάστε ακόμα:

Πρόξενος στη Ρωσία ο Ιβάν με απόφαση Πούτιν