Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΠ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ξεπερνά τις 50.000 και μπορεί να φτάσει και τις 100.000 ευρώ η αμοιβή του Γιάνη Βαρουφάκη για κάθε διάλεξη, σύμφωνα με τον «τιμοκατάλογο» που κυκλοφορεί μεταξύ των διοργανωτών σεμιναρίων και φόρουμ οικονομικού περιεχομένου. Είναι πλέον διεθνής κανόνας.

Κάθε κυβερνητικός αξιωματούχος που απομακρύνεται από τη θέση του μπορεί να εξαργυρώνει τις εμπειρίες του, με διαλέξεις ανά την υφήλιο. Η αμοιβή του διαμορφώνεται από το πλήθος των παθημάτων του που θα αφηγηθεί για να μάθουν οι ακροατές του τις κακοτοπιές.

Ο ΓΑΠ για παράδειγμα που έγινε γνωστός παγκοσμίως ως «ο χρεοκοπημένος πρωθυπουργός», ήταν περιζήτητος για τέσσερις λόγους: Την περίοδο 2009-2011 ήταν ένας από αυτούς που «συνδιαμόρφωσαν» τη χρεοκοπία της χώρας, ενώ κατά την άποψη ορισμένων, ήταν ένας από εκείνους που την συμπροκάλεσαν. Επίσης κατά τη διαδικασία διάσωσης της χώρας κατάφερε να εκνευρίσει σχεδόν όλους τους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο τέλος, κατά την αποχώρησή του, να συμπαρασύρει και το ΠΑΣΟΚ στην άβυσσο. Επιτυχία επί 4.

Να δούμε τώρα τις μοναδικότητες Βαρουφάκη. Ήταν ο μόνος που κατάφερε να γίνει από διαπραγματευτής, πρόβλημα. Στο Γιουρογκρούπ μάλωνε ταυτόχρονα και με τους 18 άλλους υπουργούς Οικονομικών. Τους έκανε τσάμπα διάλεξη και αντί να του πουν ευχαριστώ, χαρακτήριζαν τα επιχειρήματα του ανοησίες. Ο Βαρουφάκης κατάφερε να εξοργίσει όλους μαζί και τον καθέναν χωριστά και για διαφορετικό λόγο, όλους τους αξιωματούχους της Ευρωπαικής Ένωσης.

Μόνο τον καβγά του με τον Σόιμπλε να πουλήσει έχει βγάλει τα λεφτά του. Ευπώλητη και η διένεξη του με τους Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι, ενώ ένα ολόκληρο βιβλίο χρειάζεται για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις του. Λεφτά με ουρά.

Ο πρώην πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον έγινε πολυεκατομμυριούχος από τις διαλέξεις του ανά την υφήλιο. Το κασέ του κυμαίνεται από 125.000 δολάρια έως 500.000 δολάρια ανά ομιλία. Μόνο για δύο ομιλίες έλαβε το ποσό των 250.000 δολαρίων από τη Citigroup, ενώ λίγο φθηνότερα κόστισε στην Deutsche Bank, η οποία χρειάστηκε να δώσει 150.000 δολάρια για να εξασφαλίσει την παρουσία του. Η Morgan Stanley του έδωσε 125.000 δολάρια για μια ομιλία στην εταιρεία της Νέας Υόρκης, ενώ άλλα τόσα έδωσε και η Credit Suisse για μια διάλεξη πάλι στη Νέα Υόρκη.

Περιουσία έφτιαξε ο Τόνι Μπλερ μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Ο βρετανικός Τύπος, όμως, δεν τον επικρίνει τόσο για αυτό, αλλά για το γεγονός ότι παρότι έχει τεράστιες καταθέσεις και κερδίζει μεγάλα ποσά από τις ομιλίες σε εταιρείες και τράπεζες, φέρεται να λαμβάνει αστρονομικό ποσό ως σύμβουλος σε αμερικανική τράπεζα ενώ συνεχίζει να παίρνει την πιο υψηλή σύνταξη που προβλέπει το βρετανικό Σύνταγμα για πρώην πρωθυπουργό: 70.000 ευρώ. Ο κ. Μπλερ φέρεται να πληρώνεται 3 εκατ. λίρες κάθε χρόνο από την τράπεζα των ΗΠΑ JP Morgan στην οποία εργάζεται ως σύμβουλος. Για να ακούσει κάποιος τις ομιλίες του, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Διαβάστε ακόμα:

Καβγάς για το ερώτημα του δημοψηφίσματος