Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΤΟΥ 1982 ΠΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Άλλοι καιροί, άλλα ήθη. Ο πρωθυπουργός αφαίρεσε από τον πρώτο υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ το συντονισμό των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης πέρα βρέχει. Το προσπέρασε. Όταν, όμως το 1982, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου επιχείρησε να καταργήσει το νόμο για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της Αλλαγής Μανώλης Δρετάκης, που τον συνέταξε, παραιτήθηκε όχι μόνο από υπουργός, αλλά και από βουλευτής.

Άλλοι καιροί, άλλα ήθη, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι ο Βαρουφάκης όχι μόνο υποβαθμίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και χλευάστηκε στην ουσία από τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, με το σαφές υπονοούμενο «Εγώ τον έφαγα». Ή κάπως έτσι. Και εξήγησε ο χοιροτρόφος Ντάισελμπλουμ ότι για το θέμα αυτό μίλησε με τον πρωθυπουργό το περασμένο Σαββατοκύριακο, διαψεύδοντας έτσι τον Τσίπρα, που είπε στη συνέντευξη του στο Στάρ ότι οι αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα είχαν αποφασιστεί πριν από το Γιουρογκρούπ στη Ρίγα της Λετονίας.

Πάμε πάλι στο 1982. Λίγες μέρες μετά την ψήφιση εν μέσω πανηγυρικών εκδηλώσεων, του νομοσχεδίου για την ακίνητη περιουσία, ο Δρετάκης καλείται στην οικία του Πρωθυπουργού στο Καστρί. Ο Παπανδρέου ενημερώνει τον υπουργό του ότι αποφάσισε να τροποποιήσει τον νόμο και να ορίσει ότι η δήλωση υπαγωγής στη φορολογία ακίνητης περιουσίας είναι προαιρετική, δηλαδή ουσιαστικά καταργείται ο νόμος.

Ο Δρετάκης πέφτει από τα σύννεφα. Αντί ο Πρωθυπουργός να τον συγχαρεί τον καλεί να καταργήσει ένα νόμο που ήταν απόλυτα σύμφωνος με τη σοσιαλιστική ιδεολογία για τον πλούτο. Η παραίτηση ήταν η μόνη λύση. Στις επόμενες εκλογές του 1985, ο Δρετάκης πολιτεύθηκε με το ΚΚΕ.

Σήμερα η υποβάθμιση Βαρουφάκη έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις και όπως φαίνεται λίγες είναι οι μέρες του στην κυβέρνηση Τσίπρα. Πιθανότατα θα αποπεμφθεί, όταν θα επιτευχθεί η ενδιάμεση συμφωνία και πριν αρχίσουν οι συζητήσεις για το πακέτο διάσωσης.

Διαβάστε ακόμα:

Αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης ο Τσίπρας