ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΣΟΚ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Τώρα πια η είδηση στις δημοσκοπήσεις δεν είναι ποιος προηγείται. Όλοι ξέρουν ότι προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε η διαφορά από το δεύτερο. Όλοι ξέρουν ότι θα διευρύνεται σε
βάρος της ΝΔ.

Για παράδειγμα, στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας RASS για λογαριασμό της εφημερίδας. «Το Παρόν» ήταν 18 ποσοστιαίες μονάδες. Παρατηρείται έτσι το ασυνήθιστο
φαινόμενο, αντί για την κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση να υφίσταται την πολιτική φθορά. Αντίθετα, το Ποτάμι βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Στην δημοσκόπηση που προανέφερα, φαίνεται να έχει φτάσει στο 6,3% κι αυτό σε συνδυασμό με την πτώση της ΝΔ στο 20% δείχνει, όπως λένε παλιές καραβάνες της πολιτικής, επανάληψη της ιστορίας του 1975.

Ήταν η χρονιά που το ΠΑΣΟΚ το οποίο το 1974 αναδείχθηκε τρίτο κόμμα με 13% είχε αρχίσει να ανεβαίνει σε βάρος της Ένωσης Κέντρου που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Σ' αυτό, βέβαια, βοήθησε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που από τότε αντιμετώπιζε τον Ανδρέα Παπανδρέου σαν τον αυριανό πρωθυπουργό. Σ' αυτόν απαντούσε, αυτόν ανέβαζε.

Οι αντιπαραθέσεις τους στη Βουλή άφησαν ιστορία για το πολιτικό τους περιεχόμενο και το επίπεδο των διαλόγων. Αντίθετα, ο αρχηγός του Κέντρου Γ. Μαύρος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Αφ ενός μεν γιατί δεν έδειχνε πειστικός στην αντιπολιτευτική τακτική, αφ ετέρου δε γιατί ο Καραμανλής, τον παρέκαμπτε συστηματικά δείχνοντας ότι δεν τον αντιμετώπιζε σαν επικίνδυνο αντίπαλο.

Οι εκλογές του 1977 άλλαξαν τους ρόλους, με τον Α. Παπανδρέου στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Γ. Μαύρο αρχηγό ενός μικρού κόμματος που στη συνέχεια έγινε ακόμη πιο μικρό, ώσπου διαλύθηκε. Ερχόμαστε στα σημερινά. Ο Σταύρος Θεοδωράκης προβάλλεται σαν ο αυθεντικότερος αυτή την περίοδο εκφραστής των
ευρωπαικών θέσεων, σε αντίθεση με τον Σαμαρά, που είναι έτοιμος να την κάνει γυριστή, αρνούμενος να ψηφίσει ένα νέο μνημόνιο. Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς σε περίπτωση αποτυχίας του Τσίπρα, όλοι θα αναζητήσουν αντικαταστάτη με πιο φιλευρωπαικό προσανατολισμό.

Οι επαφές του Θεοδωράκη με ξένους ηγέτες έχουν τονώσει αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ πόντους παίρνει και από τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό. Προς το παρόν είναι ο μόνος από την αντιπολίτευση, εκτός του ΚΚΕ φυσικά, που έχει προτάσεις για όλα τα θέματα.

Όλα τα άλλα θα φανούν, αν θα φανούν, στο μέλλον. Πάντως οι προδιαγραφές είναι ευνοικές για τον ρουν του Ποταμιού, στο ενδεχόμενο να επαναλάβει τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμα:

Μοιάζει με τον Πολέτι ο Σύριζα