ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ, ΠΑΡΑΜΥΘΗΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

 

«Το ζήτημα είναι να φθάσουμε στην ανάκαμψή μας». Ποιος Έλληνας πρωθυπουργός, ρωτάω, το είπε αυτό. «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές». Ποιος, ξανά μανά ρωτάω, Έλληνας πρωθυπουργός το είπε κι αυτό.

Μη ψάχνεις ποιος. Όλοι οι πρωθυπουργοί μετά το μνημόνιο αυτό λένε. Ο Παπανδρέου, ο Παπαδήμος, ο Σαμαράς, ο Τσίπρας.

Και ο Τσίπρας; Και ο Τσίπρας. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην έχει στόχο, με τα λόγια, και ο σημερινός πρωθυπουργός να θέλει την ανάκαμψη, την ανάπτυξη, το παιχνίδι με τις καπιταλιστικές, για να μη ξεχνιόμαστε, αγορές.

Καπιταλισμός υπάρχει, σύντροφοι. Δεν παίζει τίποτα εκτός καπιταλισμού. Αμερική, Ευρώπη, Ρωσία, Κίνα, το σύμπαν κινείται καπιταλιστικά. Το να φύγεις από την Ευρώπη και να παίξεις μπάλλα με την Ρωσία ή, το Καζακστάν, την Κίνα ή, την Ταγκανίκα δεν έχεις άλλη επιλογή παρά πάλι την καπιταλιστική.

Ο Τσίπρας, λέει, είναι αριστερός. Στα παπάρια μου λένε ο Σόιμπλε και όλοι οι Σόιμπλε της γης. Λέγε ό, τι θες ότι είσαι. Όταν κάθεσαι στο τραπέζι να νταραβεριστείς μαζύ μου θα μιλάς καπιταλιστικά. Κι εγώ ο Σόιμπλε είμαι και γαμώ την καπιτάλα, διότι έτσι θαρρώ ότι υπηρετώ τα συμφέροντα του λαού μου.

Έτσι που λες. Δεν υπάρχει καν σκέψη ο Τσίπρας κι όλο το «αριστερό» οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να δουλέψει πολιτικά εκτός καπιταλιστικών δεδομένων για να βάλει την Ελλάδα στις αγορές. Κι αυτό, αν τα καταφέρει, δεν θα είναι επιτυχία της... αριστεράς. Επειδή δεν θα παίξουν πολιτικά, οικονομικά, κυβερνητικά σαν αριστεροί παίκτες.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν από την κυβέρνηση