ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ «ΛΗΣΤΡΙΚΟ» ΝOΜΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στην πολιτική ζωή αν ο Αντώνης Σαμαράς άκουγε τον Εάγγελο Βενιζέλο και άλλαζε τον εκλογικό νόμο καταργώντας το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Πρώτα-πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απειλούσε με εκλογές σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές.

Γνωρίζοντας ότι ήταν ανέφικτη η αυτοδυναμία, θα προτιμούσε την παραίτηση ή τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Σε κάθε περίπτωση η θέση του θα ήταν αποδυναμωμένη. Η πρόταση Βενιζέλου στον πρώην πρωθυπουργό προσέκρουσε τότε στην αισιοδοξία Σαμαρά ότι η ΝΔ θα ήταν πρώτο κόμμα και στο φόβο του ότι η κατάργηση του μπόνους θα μπορούσε να εκληφθεί ως ηττοπάθεια απέναντι στον επελαύνοντα ΣΥΡΙΖΑ.

Την περίοδο εκείνη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σηκώσει μπαιράκι κατά του εκλογικού νόμου και του «ληστρικού», όπως το αποκαλούσε, μπόνους των 50 εδρών, ζητώντας την καθιέρωση της απλής και άδολης αναλογικής.

Αυτές ακριβώς τις δεσμεύσεις ετοιμάζεται να του υπενθυμίσει ο Βενιζέλος με πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους, πρωτοβουλία που θα τον φέρει αντιμέτωπο όχι μόνο με τον πρωθυπουργό αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ως γνωστόν ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ο εισηγητής υπουργός του εκλογικού νόμου, χάρη στον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ που τον κατήγγειλε ως ληστρικό, συγκέντρωσε 149 αντί για 99 έδρες και με τη βοήθεια των ΑΝΕΛ έγινε κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα:

Αντί για μνημόνιο σκίζουν το πρόγραμμα του Σύριζα