ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Όποια κι αν είναι η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, οι εταίροι πάντα θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα. Να μην έχετε καμία αμφιβολία.

Είναι οι ίδιοι που απέλυσαν τον ΓΑΠ επειδή «προστάτευε τους πελάτες του –το Δημόσιο και τους συνδικαλιστές» και τον Σαμαρά, επειδή «...προστάτευε τα ισχυρά συμφέροντα που τον στήριζαν».

Κάποια ουρά θα μένει πάντα για να βρίσκουν την αφορμή για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Πάντως, ο Τσίπρας αποτελεί δική τους επιλογή, τουλάχιστον όσον αφορά στο χρόνο και τις συνθήκες πρωθυπουργοποίησης του, καθώς θα μπορούσαν να κρατήσουν και άλλο την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Έτσι ακριβώς είναι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τους προκατόχους του στην πρωθυπουργία, είχε πείσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη βούληση του να πατάξει τη φοροδιαφυγή, σημείο κομβικό για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Τους είχε πείσει επίσης ότι ήταν άφθαρτος πολιτικά και ότι μπορούσε να δημιουργηθεί βάση συνεννόησης μαζί του, παρά τις πολιτικές διαφορές.

Για το λόγο αυτό, τράβηξαν το χαλί από τα πόδια του Σαμαρά, ενώ μπορούσαν να κλείσουν την αξιολόγηση πριν από την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Σόιμπλε και Τόμσεν ήταν οι βασικοί μοχλοί αμφισβήτησης του Σαμαρά, η τύχη του οποίου κρίθηκε από τα μέσα του 2014, όταν είχε αποπέμψει τον Θεοχάρη από την γενική γραμματεία εσόδων.

Οι δανειστές ήταν απόλυτα σίγουροι για τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και επέλεξαν να τελειώνουν μαζί του όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Διαβάστε ακόμα:

Δυο φάουλ πριν από την μάχη των μαχών