ΣΥΡΙΖΑ ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΤΑΣΣΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τέλος, αν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα. Ο Αλέξης Τσίπρας με νέες δηλώσεις του για το θέμα αποκάλυψε την πρόθεση του να κινήσει ο ίδιος τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα. Χωρίς να αποσαφηνίσει αν θα προχωρήσει σε παραίτηση, ευρύ ανασχηματισμό ή πολυκομματική κυβέρνηση, τόνισε ότι θα παραμείνει ως θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος.

Αντίθετα ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ήταν σαφής ότι το ναι στο δημοψήφισμα θα σημάνει το τέλος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα παραιτηθεί, παραχωρώντας τη θέση της σε κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία θα καταλήξει σε μία λογική συμφωνία με τους δανειστές και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κατά τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου το σενάριο αυτό συνιστά την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα.

«Θα καταστεί επιτακτική ανάγκη η διεξαγωγή νέων εκλογών εάν ο ελληνικός λαός ψηφίσει υπέρ του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και επομένως υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και ο Τσίπρας, κατά λογική συνέπεια, παραιτηθεί» είπε ο Σούλτς.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πάντως ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 48 ώρες. Έτσι σε περίπτωση που οι πολίτες τον υποστηρίξουν, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την επόμενη μέρα ώστε να κλείσει η συμφωνία. Σε περίπτωση όμως που επικρατήσει το «Ναι», επαναβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία την οποία ο ίδιος δεν υποστηρίζει.

Διαβάστε ακόμα:

Τσίπρα άσε τα λόγια και χώσε κόσμο στη φυλακή