Η ΕΥΡΩΠΗ, ΟΧΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ, ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Είχε πει την κουβέντα που έγραψε ο Κωνσταντίνος Καραλαμανλής και τη θυμίζω ευθύς, απλά τη γράφω στο χαρτί και δεν την απευθύνω από μικρόφωνα σε λαϊκές συγκεντρώσεις. «Ανήκωμεν εις την Δύσιν» είχε πει ο πρώτος μεταπολιτευτικός πρωθυπουργός στην Ελλάδα.

Η χώρα έχει βγει από την επτάχρονη δικτατορία και ο Ανδρέας Παπανδρέου πουλάει κάργα... αντιαμερικανισμό, οργανωμένη συνθηματολογία σε βάρος της Ενωμένης Ευρώπης και υπόσχεται... σοσιαλισμό. Με μια κουβέντα περιγράφω το σκηνικό της εποχής.

Τότε, λοιπόν, ο Καραμανλής, ο αρχηγός της δεξιάς, της «εθνικής» παράταξης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Ότι η θέση της Ελλάδος δεν είναι ούτε Ανατολή, ούτε στο μπλοκ των «λαϊκών δημοκρατιών» της Ευρώπης. Δεν το είχε πει σωστά ο κουφός.

Με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος βγαίνουν στον αέρα διάφορες τρακατρούκες από τους ψηφοφόρους του «Ναι» και του «Όχι» για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη, την σχέση της, το παρόν και το μέλλον της στην κοινότητα. Μαλακίες το ανάγνωσμα.

Το ζήτημα είναι καθαρά οικονομικό. Οικονομικίστικο, πιο σωστά. Οι Ευρωπαίοι μας έχουν δανείσει και η Ελλάδα από κάποιους και του «Όχι» και του «Ναι» εμφανίζεται... αδικημένη επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να «βοηθήσουν» χωρίς όρους, να κάνουν μια συμφωνία όπως θα ήθελε η Ελλάδα.

Από την άλλη για ποιο λόγο μπαίνουν στην κουβέντα οι... ιστορικές αναδρομές; Να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και ο αποδυτηριάκιας.

Κατ' αρχήν, και επειδή αναφέρονται στο ιστορικό παρελθόν, δεν ισχύει το «Ανήκωμεν στη Δύση». Ισχύει το αντίθετο. Η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα κι αυτό το γνωρίζουν καλύτερα και περισσότερο οι Ευρωπαίοι, όχι οι Έλληνες.

Μιλάμε ιστορικά. Πολιτιστικά. Παιδί του ελληνικού πολιτισμού και συνέχεια της κλασικής αρχαιότητας, με τη μεσολάβηση βέβαια και της Ρώμης, είναι η Ευρώπη. Να το πω αλλοιώς. Δεν γέννησε την Ελλάδα η Ευρώπη, το αντίθετο προέκυψε.

Η Ευρώπη, λοιπόν, είναι Ελλάδα. Και δεν μπορεί με τίποτα να το αρνηθεί. Το γνωρίζει πολύ καλά η Ευρώπη του πνεύματος και της τέχνης, της διανόησης και της επιστήμης ότι ο παληός κόσμος, ο νέος κόσμος είναι οι ΗΠΑ, ο τρίτος κόσμος η Αφρική, λέω ότι η «γηραιά» ήπειρος αναγνωρίζει ότι χάρη στην Ελλάδα άνοιξε την πόρτα της Ιστορίας.

Η σημερινή Ελλάδα των κομμάτων και των δανείων δεν έχει καμμία σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Καμμία σχέση η σημερινή Ελλάδα των σκανδάλων και της κρατικής «οικονομίας».

Λένε κάποιοι τούτες τις ημέρες πριν το δημοψήφισμα «Είμαστε Έλληνες, είμαστε Ευρωπαίοι». Ο αρχαίος Έλλην δεν ήταν κοπρίτης. Με το σπαθί του επέβαλλε το καπιταλιστικό δίκαιο του λαού. Δεν ήταν ζήτουλας ο αρχαίος Έλληνας, ούτε λεχρίτης να κατηγορεί κάποιους άλλους λαούς επειδή δεν τον... δανείζουν.

Διαβάστε ακόμα:

Το μεγάλο παραμύθι του Σαμαρά πριν 22 χρόνια