ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΚΑΦΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αυτή κι αν είναι γκάφα. Να περιμένουν ύφεση της οικονομίας και να τους προκύψει ανάκαμψη. Οικονομολόγοι όλων των σχολών, από Οξφόρδη, Ίτον και Λόντον Σκούλ μέχρι Χάαρβαρντ και Γέιλ, μας είχαν τρελάνει όσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο ότι η αβεβαιότητα οδηγεί την οικονομία στον πάτο. Είχαν προβλέψει μάλιστα και ποσοστά ύφεσης.

Ωσπου έφαγαν τη χλαπάτσα από την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ. Που ανακοίνωσε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, την πιο δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τους πολιτικούς, οικονομικούς και ...στρατιωτικούς αναλυτές θα οδηγούσαν την οικονομία σε καταβαράθρωση, η οικονομία πήρε τα πάνω της, ακριβώς γιατί κατά την Καθημερινή, επικρατούσε αβεβαιότητα.

Η αβεβαιότητα των πολιτών για το τι θα ακολουθήσει οδήγησε την οικονομία σε μεγέθυνση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους (Απρίλιος – Ιούνιος), με την κατανάλωση να αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 1,4% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι πολίτες αντέδρασαν προχωρώντας σε δαπάνες, παρά περιορίζοντας τα έξοδά τους.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε για τρεις λόγους:

• Από την αύξηση των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο. Ο τζίρος στο λιανεμπόριο αυξήθηκε κατά 3,3% τον Απρίλιο του 2015 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2014, ενώ ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,9%. Επίσης, τον Μάιο του 2015 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,5%, έναντι του Μαΐου 2014 και ο όγκος των πωλήσεων κατά 4,2%.

Εξέλιξη η οποία είναι ενδεικτική του ότι οι καταναλωτές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αγορές εν όψει πιθανών μελλοντικών δυσκολιών, όπως και αποδείχτηκε ότι υπήρξαν με την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls.

• Από την αύξηση των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων. Τον Μάιο οι πωλήσεις νέων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 27,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014, ενώ τον Ιούνιο η αύξηση ήταν 21,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2014. Ο κλάδος του αυτοκινήτου φαίνεται πως επωφελήθηκε, με τους πολίτες να προτιμούν να προχωρήσουν σε μία επένδυση τέτοιου τύπου, παρά να κρατήσουν στην τράπεζα (ή όπου αλλού είχαν) τις καταθέσεις τους.

• Από την καλύτερη πορεία του τουρισμού. Οι αφίξεις ξένων τουριστών στα κυριότερα ελληνικά αεροδρόμια αυξήθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 κατά 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και έφθασαν τα 4,8 εκατομμύρια φέτος.

Διαβάστε ακόμα:

Κουρεύουν τις καταθέσεις στα μουλωχτά