ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Κάνει λάθος όποιος πιστεύει ότι στις 20 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε για την εκλογή νέας κυβέρνησης. Τι θα πει νέα κυβέρνηση; Θα πεί αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης, προφανώς με νέο πρόγραμμα.

Όταν, όμως το πρόγραμμα είναι δεδομένο, και δεν είναι άλλο από το μνημόνιο, που προβλέπει ακόμη και την τελευταία λεπτομέρεια της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με νέα κυβέρνηση. Όποιος και να βγεί το ίδιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει. Κι ας λένε το αντίθετο μερικοί. Παραμύθια.

Στις 20 του μηνός, λοιπόν, οι Έλληνες δεν ψηφίζουν για νέα κυβέρνηση. Ψηφίζουν για νέα αξιωματική αντιπολίτευση, που κατά τα ειωθότα, θα είναι η μελλοντική κυβέρνηση. Έτσι γίνεται από την αρχή του μνημονίου. Η αξιωματική αντιπολίτευση του 2009, η ΝΔ γίνεται κυβέρνηση το 2012 και η αξιωματική αντιπολίτευση του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κυβέρνηση το 2015.

Και εδώ είναι το πραγματικό πρόβλημα. Μπορεί οι Βρυξέλλες να πιέζουν για έναν ευρύτατο κυβερνητικό συνασπισμό, δεν θα ήθελαν ποτέ, όμως, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη Χρυσή Αυγή, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Την ίδια άποψη έχουν και παράγοντες του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Κι αυτό όχι τόσο για την πιθανότητα να της δοθεί η τρίτη διερευνητική εντολή όσο για την αξιοποίηση της φθοράς που θα έχει η όποια κυβέρνηση, η οποία θα εφαρμόσει το σκληρό μνημόνιο που ψήφισε η προηγούμενη Βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι η αυριανή κυβέρνηση, που λίγο-πολύ θεωρείται δεδομένη, είναι μέχρι στιγμής ο μεγάλος πονοκέφαλος.

Διαβάστε ακόμα:

Με φούστα - μπλούζα ΝΔ& Σύριζα