ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

 

Σημειώστε το και θα με θυμηθείτε. Πάμε για εκλογές το Φεβρουάριο. Ναι, ναι. Όποιος και να κερδίσει τώρα θα είναι προσωρινός, αναλώσιμος, όπως οι προκάτοχοι του από τον Οκτώβριο του 2009.

Ο τελικός και οριστικός νικητής θα είναι αυτός που θα ηγηθεί της οικουμενικής κυβέρνησης, η οποία θα σχηματισθεί σε δεύτερη φάση όταν το πολιτικό σύστημα αποδειχθεί ανίκανο να τα βάλει με το τέρας. Και εννοώ τα μεγάλα αγγούρια του μνημονίου που θα αποδειχθούν αξεπέραστα εμπόδια.

Αναφέρομαι στο ασφαλιστικό που θα μετατρέψει τις συντάξεις σε απλά βοηθήματα και τη σύσταση του ταμείου με τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικής περιουσίας που θα βρίσκεται υπό ευρωπαική επιτήρηση, ώστε να μπορεί να γίνει άμεση κατάσχεση σε περιουσιακά στοιχεία, όπως οι υδρογονάνθρακες και οι καταθέσεις. Είναι δύο μόνο από τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας που μας απειλεί.

Ποιος θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους για την υλοποίηση αυτών των τρομερών προβλέψεων του μνημονίου; Στο μόνο ερώτημα που δεν απάντησε ο Τσίπρας στο δεύτερο ντιμπέιτ ήταν το πόσο δεδομένη θεωρεί την θετική ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ψηφίσει παρών στην ψηφοφορία για το μνημόνιο και που παρόλα αυτά, τους συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια.

Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος των κοινωνικών αντιδράσεων, ούτε φυσικά, τις αντοχές των κομμάτων μιας ανομοιογενούς κυβέρνησης, όπως θα είναι αυτή που θα σχηματιστεί στις 21 του μηνός. Κάτι ήξεραν η Μέρκελ, όταν έκανε λόγο για επώδυνη πορεία και ο Γιούνκερ, όταν προειδοποιούσε την Ελλάδα ότι πρέπει να εφαρμόσει πιστά το μνημόνιο: «Εάν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική».

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί κάνει τσάρκες ο Τσίπρας με σκαφάτο επιχειρηματία