ΠΩΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΗΝ ΓΚΑΦΑ ΤΣΙΡΩΝΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ξανά υπουργός Περιβάλλοντος ο οικολόγος Γιάννης Τσιρώνης, που είχε αναστατώσει την κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Ως φαίνεται ο πρωθυπουργός ήθελε να τον επιβραβεύσει για την τεράστιας ολκής γκάφα να αποδεχθεί γνωμοδότηση του 1984, σύμφωνα με την οποία η Ιπποκράτειος Πολιτεία είναι δασική έκταση και ανήκει στο κράτος.

Συνεπώς όσοι αγόρασαν οικόπεδα στην εντός σχεδίου περιοχή ή έχτισαν με άδεια της πολεοδομίας είναι παράνομοι με ό,τι σημαίνει αυτό. Τριάντα χρόνια στο συρτάρι η γνωμοδότηση και κανείς υπουργός προκάτοχος του Τσιρώνη δεν της έδωσε σημασία. Κακώς. Ο Τσιρώνης, όμως, έδειξε να αγνοεί αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και Προεδρικά Διατάγματα και έκανε τη γκάφα να ανακινήσει μία υπόθεση που εκ των προτέρων έπρεπε να γνωρίζει ότι ήταν χαμένη.

Εκτός κι αν ήθελε να προβάλει την όντως ευαίσθητη οικολογική του συνείδηση, αιτιολογώντας τη συμμετοχή του Κινήματος που εκπροσωπεί στην κυβέρνηση Τσίπρα. Το τεράστιο αυτό λάθος επισήμανε με δημόσια δήλωση του ο ίδιος ο πρώην προιστάμενος του στο υπουργείο Π. Σκουρλέτης, αναφέροντας ότι η αποδοχή της προ 30 ετών γνωμοδότησης του ΑΣΙΔ δεν μπορεί να υλοποιηθεί στις σημερινές συνθήκες.

«Στα πλαίσια ενός εγκεκριμένου σχεδίου, που ποτέ η Πολιτεία δεν αμφισβήτησε ή ανέστειλε την τυπική εγκυρότητα του, διαμορφώθηκε μια αλληλουχία έννομων σχέσεων ανάμεσα σε πολίτες αλλά και υποχρεώσεις προς το κράτος. Έγιναν χιλιάδες δικαιοπραξίες μεταβιβάσεων που αποτυπώνονται στο Κτηματολόγιο, εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες, καταβλήθηκαν φόροι. Μεσολάβησε σχετική απόφαση του ΣτΕ το 1992. Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοείται».

Η ζημιά, όμως, έχει γίνει και θα πρέπει ή να ανακληθεί αμέσως η απόφαση ή να προσβληθεί στα δικαστήρια. Σε κουβέντα να βρισκόμαστε, δηλαδή. Να θέλει να χτίσει κανείς και να μην του δίνει άδεια η πολεοδομία ακριβώς γιατί η υπουργική απόφαση έχει βγάλει το εντός σχεδίου οικόπεδο του δασικό. Και να τρέχει στα δικαστήρια ο ανθρωπάκος, γιατί κάποιος υπουργός δεν ξέρει τι του γίνεται και γιατί κάποιος πρωθυπουργός τον επιβραβεύει για την άγνοια του. Ιδανικές συνθήκες για επενδύσεις, μα το θεό.

Διαβάστε ακόμα:

Λεπέν ή αρχηγός της ΝΔ ο Μαυρουδής;