ΓΚΟΛ ΣΕ ΚΕΝΗ ΕΣΤΙΑ Η ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΒΑΡΟΥΦ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΥΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

O Γερούν Ντάισελμπλουμ πάει να φάει τη δόξα των Γερμανών στην αποπομπή Βαρουφάκη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζει ότι με δική του παρέμβαση στον πρωθυπουργό απομακρύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών από την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης αρχικά και από την κυβέρνηση στη συνέχεια. Ουάου...

Προφανώς ο επικεφαλής του Γιουρογκρούπ αισθάνθηκε την ανάγκη να διαμηνύσει στον άσπονδο φίλο του τι παθαίνει όποιος τα βάζει μαζί του, καθώς είναι γνωστό ότι οι διαφορές του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών είχαν εξελιχθεί και σε προσωπική βεντέτα.

Από την άλλη ,όμως είναι γνωστό ότι και άλλοι παράγοντες της Ευρωπαικής Ένωσης -πολύ πιο ισχυροί από τον Ολλανδό χοιροτρόφο- είχαν ζητήσει από τον Τσίπρα την κεφαλή Βαρουφάκη επί πίνακι..

-Στις 9 Ιουλίου ο ίδιος ο τότε υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε σε δημοσιογράφους στη Βουλή ότι ο Σόιμπλε ήταν εκείνος που ζήτησε την αποπομπή του.

Η απόφαση είχε ληφθεί από τη Γερμανίδα καγκελάριο, που από πολύ νωρίς είχε δώσει εντολή να αποδομηθεί. Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν έρθει σε επαφή με Έλληνες διπλωμάτες στις Βρυξέλλες και επιχείρησαν να περάσουν το μήνυμα πως καλό θα είναι να αντικατασταθεί ο Βαρουφάκης.

Υπουργός που δέχθηκε το γερμανικό μήνυμα, απάντησε μέσω διπλωμάτη «...ελπίζω να επιστρέψατε στη γερμανική πλευρά αυτή την προσβολή που έγινε προς τη χώρα μας». Οι πιέσεις, όμως, δεν σταμάτησαν.

Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα σε συνάντηση του με υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα έθεσε ευθέως θέμα Βαρουφάκη, αλλά η απάντηση που έλαβε δεν τον ικανοποίησε καθόλου. «Η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα και η κυβέρνησή της είναι δική της υπόθεση. Σας παρακαλώ να μείνετε στα θέματα συνεργασίας που προκύπτουν από το διπλωματικό σας ρόλο».

Η πρώτη προσπάθεια αποδόμησης του Γιάνη Βαρουφάκη έγινε γνωστή από το ΒΗΜΑ και τον ανταποκριτή στη Γερμανία Νίκο Χειλά, ο οποίος σε ρεπορτάζ του σημείωσε πως ο εκπρόσωπος των σοσιαλοδημοκρατών για Ευρωπαικά θέματα, Γιόαχιμ Πος, φωτογράφισε ως ακατάλληλο τον Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με το Γερμανό αξιωματούχο «δημιουργεί σύγχυση στο Eurogroup».

Ο Ντάισελμπλουμ, προφανώς μετά από συνεννόηση του με τους Γερμανούς, ανέλαβε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση όταν πια είχαν ωριμάσει αρκετά οι συνθήκες απομάκρυνσης του υπουργού.

Γκολ προ κενής εστίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ιδιοκτησία των ιδρυτών τους τα κόμματα