Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΣΩΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΝΔ!

 

Γράφει η Amodini Κωστάκη

O Κυριάκος είναι πολύ τυχερό αγόρι: Χρωστάει την θέση του στην συσπείρωση την οποία επέβαλλε με το στανιό στη ΝΔ ο Τσίπρας! Θα πρέπει να του ανάψει λαμπάδα ίσα με το ...μπόι του! Ευτυχώς που ο Αλεξ είναι κοντός!

Για να τα πάρουμε από την αρχή: Η επερχόμενη αξιολόγηση της συγκυβέρνησης Σαμαρά, πέρσι τέτοια εποχή, θα απαιτούσε νέο μνημόνιο, νέα μέτρα και με τίποτα δεν θα έβγαινε θετική, παρά την μικρή ανάκαμψη κάποιων οικονομικών δεικτών...

Στην Τράπεζα της Ελλάδας ήταν γνωστό. Στις Βρυξέλλες ήταν γνωστό. Στην Oυάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη το ίδιο. Με δεδομένη την γεωπολιτική κατάσταση (Πούτιν- Συρία- Τζιχαντιστές), χρειαζόταν μια, στοιχειωδώς, σταθερή κυβέρνηση, γενικής αποδοχής στην περιοχή, που να μην είναι μουσουλμανική! Δεν υπήρχε πια Πασόκ, δεν υπήρχε αξιόπιστος μετριοπαθής ηγέτης ή κόμμα, απέμενε μόνο ο Τσίπρας και ο αχταρμάς του Σύριζα. Αυτόν είχαν, αυτόν ρετουσάρισαν, του έριξαν από δίπλα τον Μπαρούφ και μερικούς παλιούς πρασινοφρουρούς, ειδήμονες επικοινωνιολόγους και εύκολα δημιούργησαν έναν ψευδεπίγραφο νέο ...Αντρέα, για να κάνουν την δουλειά τους στην καυτή περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Το πρόβλημα του Τσίπρα ήταν ότι ποτέ του δεν είχε προσωπικό πολιτικό όραμα και πολιτική ατζέντα. Είχε μόνο προσωπική φιλοδοξία. Επίσης ήταν και παραμένει μετριότητα: ως πολιτικός νους, ως ηγέτης, ως διπλωμάτης, ως οτιδήποτε... Για κακή του τύχη και δική μας, φυσικά, ήταν υποχρεωμένος να συμμαχήσει με τους Λαφαζανικούς και όχι μόνο να ανεχτεί τις εμμονές τους με την δραχμή, αλλά να τις ενθαρρύνει, για να λειτουργήσουν εκβιαστικά και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Επίσης ήταν υποχρεωμένος να συμμαχήσει με τον ραφινάτο δημοσιοσχεσίτη -για τον εαυτό του!- Βαρουφάκη, μαιτρ των παιγνίων κάθε είδους, για να αναπληρώσει το διπλωματικό λούστρο διεθνούς επιπέδου, που του έλειπε. Είναι γνωστό πως, καλά - καλά, ο Αλεξ ούτε αγγλικά δεν μπορεί να μιλήσει...

Ετσι βρέθηκε, πριν τις περσινές εκλογές του Γενάρη, με επιτελείο που το αποτελούσαν πρώην πρασινοφρουροί, πρώην συντρόφια, μεγαλοκαθηγητές παν/μίων με αντικρουόμενες απόψεις στα οικονομικά, Ελληνες και μη, επικοινωνιολόγοι, ειδήμονες στην δημιουργία δημόσιας εικόνας, φυτευτοί από την Ομπάμα μεριά του Ατλαντικού... Μιλάμε για απίστευτο συνονθύλευμα: μέσα στο πολιτικό σχήμα Σύριζα, μέσα στο κόμμα, και βέβαια στο μυαλό του ίδιου του Τσίπρα.

Ηταν αναπόφευκτο ο αχταρμάς αυτός να γίνει ορατός και...εξώφθαλμος πολύ σύντομα μέσα στην Ελλάδα, στην ΕΕ, παντού! Το αποκορύφωμα ήταν φυσικά το γελοίο δημοψήφισμα της πλάκας, με το ψευδεπίγραφο δίλημμα που οι Ελληνάρες κατάπιαν αμάσητο, όπως και τα capital controls που ακολούθησαν. Βέβαια είναι γνωστό πως το μεγάλο κεφάλαιο είχε φύγει από την Ελλάδα πολύ πριν σκάσει μύτη το 1ο Μνημόνιο...αλλά ψυχολογικά, για τον κοσμάκη, οι κλειστές τράπεζες ήταν μια νέα...Κατοχή!

Για την ΝΔ ο Τσίπρας ήταν απο μηχανής θεός: την έσωσε από την διάλυση! Χάρη στον Αλεξ η ΝΔ κράτησε συσπειρωμένους τους συντηρητικούς ψηφοφόρους και υποχρεώθηκε να εκσυγχρονιστεί με το στανιό! Διαπιστώθηκε στην πράξη από τα τζιμάνια της ΝΔ, ότι, παρά τα λάθη, τις γκάφες, την ανικανότητα, πολιτική και διαχειριστική του ίδιου του Τσίπρα και των κυβερνήσεων του την χρονιά που πέρασε, οι Ελληνες δεν ήταν διατεθειμένοι να γυρίσουν πίσω στον λαικισμό της δεξιάς, ούτε στα σχήματα του παρελθόντος. Μπορούσαν να καταπιούν πιο εύκολα έναν μέτριο, 40 άρη χωρίς όραμα και χωρίς σχέδιο για άλλη μια τετραετία, παρά να ποντάρουν στο ίδιο καμμένο χαρτί της παλιάς φρουράς, σε οποιαδήποτε παραλλαγή της: δεξιά, δεξιόστροφη, αριστεροστροφη ή αριστερά!

Και φτάσαμε στη μαγική στιγμή όπου τα "έπαιξαν" τα μηχανάκια της εταιρείας - φάντασμα, που θα έβγαζε νέο πρόεδρο της ΝΔ!

Εκεί ήταν η κρίσιμη στιγμή: Δεν μπορούσε να επανεκλεγεί ο Μεϊμαράκης, ήταν ήδη τελειωμένος και αποτυχημένος. Δεν μπορούσε να εκλεγεί ο Αδωνις, εκπροσωπεί τις μούμιες και τα ζόμπι της δεξιάς. Δεν μπορούσε να εκλεγεί ο Τζιτζι: ο Μπούλης της Αριστεράς, εξ ορισμού, είναι πάντα πιο ικανός από τον Μπούλη της Δεξιάς, ειδικά αν έχει περάσει από την ΚΝΕ!

Μόνο ο Κυριάκος είχε τα φόντα να σταθεί όρθιος και να παίξει σε πολλά επίπεδα: να συσπειρώσει τους δεξιούς, να έχει μετριοπαθή, πολιτισμένο λόγο, εκσυγχρονιστικό και ευρωπαϊκό, να το παίξει "συμφιλιωτικός" ανάμεσα στα τζάκια των δεξιών και στα τζάκια των αριστερών, να διαπραγματευτεί στο εξωτερικό, με τρόπο αποδεκτό από όλους, μιλώντας σωστά ελληνικά και...αγγλικά!

Ο μόνος λόγος που δεν μπορούσε να προωθηθεί από το καλοκαίρι, ως Πρόεδρος της ΝΔ, είναι το ...όνομα του και το γεγονός ότι ΚΑΙ αυτός είναι ένας μέτριος πολιτικός, χωρίς πολιτικό όραμα και χωρίς πολιτική ατζέντα! Ακριβώς όπως ο Τσίπρας! Ηταν και ο ίδιος εξ ίσου ανέτοιμος να ηγηθεί, όσο και η δεξιά παράταξη να τον αποδεχτεί ως νέο ηγέτη της και αντίπαλο δέος του Τσίπρα!

Ο Κυριάκος και ο Αλέξης είναι τα δυο δίδυμα αδελφάκια στην ελληνική πολιτική σκηνή: Δεν είναι πολιτικοί, επινοήθηκαν από άλλους οι πολιτικές τους περσόνες!
Δεν έχουν ιδέες, επινοήθηκαν από συγκεκριμένα επιτελεία τα ιδεολογικά τους όπλα, η πολιτική τους επιχειρηματολογία και τακτική....

Είναι και οι δυο λίγοι, ο καθένας με τον τρόπο του. Και έχουν και οι δυο εκείνη την ελάχιστη δημαγωγική ικανότητα να "τραβήξουν" την κρίσιμη μάζα των μετακινούμενων ψηφοφόρων, που κυμαίνεται μεταξύ 8% και 18% - ανάλογα με την αποχή- πότε προς τα δεξιά πότε προς τ'αριστερά.

Οι ίδιοι που επινόησαν τον Τσίπρα επινόησαν και τον Κυριάκο Τζούνιορ! Και σε λίγο καιρό οι ίδιοι που ψήφισαν τον ένα, θα ψηφίσουν τον άλλο και τούμπαλιν!
Η φεουδαρχία καλά κρατεί στο δοβλέτι των Γραικών...

Διαβάστε ακόμα:

Συριζοποίηση πέντε μήνες μετά τις εκλογές