ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΗ!

 

Γράφει η Amodini Κωστάκη

O Bαρουφάκης είναι ένας πολύ μέτριος οικονομολόγος και ένας πολύ καλός θεωρητικός των παιγνίων. Πολιτικός δεν ήταν ποτέ. Ταχυδακτυλουργός της πολιτικής θα μπορούσε να είχε γίνει, αν είχε επεξεργαστεί, μαζί με τους Τσιπρόπουλους, ένα αληθινό βήμα-βήμα σχέδιο διαπραγμάτευσης. Μαζί με ένα βιώσιμο και εφικτό σχέδιο ανασύνταξης και επιβίωσης, για την χειρότερη δυνατή εξέλιξη σε περίπτωση κλεισίματος των τραπεζών.

Ο Βαρουφάκης φέρθηκε σαν χαρτοπαίκτης σε καζίνο. Επαίξε με τα λεφτά της Ελλάδας και τα έχασε, ως άτομο κέρδισε σε φήμη, διεθνή αναγνωρισιμότητα και νέες προοπτικές διεθνούς καριέρας.

Το σφάλμα και οι ευθύνες ανήκουν εξ ολοκλήρου στην ηγεσία του Συριζα, που χρειαζόταν κάποιον σαν τον Βαρουφάκη για να ξεκινήσει μια τυχοδιωκτική διαπραγμάτευση, την οποία κανένας mainstream οικονομολόγος ή πολιτικός μέσα στα πράγματα, δεν θα τολμούσε ποτέ να ρισκάρει... Είδατε τι έπαθε ο ΓΑΠ ως πολιτικός, που πήγε να κουνηθεί ελαφρά προς αυτή την κατεύθυνση...Ως άτομο μπορεί ακόμη να δίνει διαλέξεις με αμοιβή, και αυτός!

Παραδόξως, ο Βαρουφάκης είχε πιθανότητες να πετύχει στην χαρτοπαικτική του επικοινωνία με την τρόικα ....υπό προυποθέσεις:
1. Να γνωρίζει και να κατανοεί σε βάθος τις εσωτερικές δυναμικές εντός Συριζα-Ανελ και να έχει διαμορφώσει προσωπικές και πολιτικές συμμαχίες εντός Σύριζα,
2. Να είναι πιο σοφός και μετρημένος ως προς την αυτοπροβολή του,
3. Να είχε διασφαλίσει ΠΡΙΝ τις περσινές εκλογές του Γενάρη, με το επιτελείο του Σύριζα, συμμαχίες και συμφωνίες στο εσωτερικό και διεθνώς, για την υποστήριξη μιας πολιτικής μείωσης του χρέους και νέων επενδύσεων στην Ελλάδα,
4. να είχε δημιουργήσει ΠΡΙΝ τις περσινές εκλογέςτου Γενάρη το επιτελείο του, από στελέχη εντός και εκτός Συριζα, με εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ.

Τα παραπάνω ήταν απολύτως απαραίτητα και ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ! Ηταν εμφανής η έλλειψη τους από το πρώτο 10ήμερο της διαπραγμάτευσης. Οπως ήταν εμφανής και η ανετοιμότητα της κυβέρνησης Τσίπρα να λειτουργήσει ορθολογικά και να διαχειριστεί με επιτυχία και τα πιο απλά ζητήματα, αυτά που δεν απαιτούσαν κεφάλαια, μόνο ικανότητα, κοινή λογική και πρακτικό πνεύμα.

Είναι γεγονός ότι οι συντηρητικές δυνάμεις σε υπουργεία, οργανισμούς, επιχειρήσεις υπονόμευσαν με κάθε τρόπο τις κυβερνήσεις Συριζα-Ανελ. Είναι επίσης γεγονός πως οι άνθρωποι που μας κυβερνούν επί ένα χρόνο είναι οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού τους!

Ως αριστερόστροφη πολίτης έδωσα τις ευκαιρίες που αναλογούσαν στον Σύριζα και στους συμμάχους του. Η ανοχή στην ανοησία, την μετριότητα, την γελοιότητα και την αφροσύνη έφτασε στο τέλος της...

Διαβάστε ακόμα:

ΓΑΠ και Μπένυ ετοιμάζονται για τη μεγάλη ρεβάνς