ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΒΕΝΕΤΟΙ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Όλα τα σημαντικά συμβαίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα επί Τσίπρα. Και διακυβέρνηση της Αριστεράς και γενικός ξεσηκωμός. Είναι, όμως, και κάτι εξίσου εντυπωσιακό με τα προηγούμενα, που συμβαίνει για δεύτερη φορά. Είναι η ταυτόχρονη εξέγερση Πράσινων και Βένετων που δεν είχε ξαναγίνει από τη στάση του Νίκα.

Επί ΣΥΡΙΖΑ οι Ολυμπιακοί κυνηγούν τον Βερναρδάκη για όσα είπε εναντίον του Μαρινάκη στην Κρήτη και οι Παναθηναικοί τον Κοντονή, επειδή τον θεωρούν άνθρωπο του προέδρου του Ολυμπιακού.

Βεβαίως, οι Πράσινοι και Βένετοι του 2016 δεν δείχνουν έτοιμοι για στάση, η παράλληλη γκρίνια τους όμως ανεβάζει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο των αντιδράσεων για την κυβερνητική πολιτική.

Το 532 μ.Χ. είχαμε τη στάση του Νίκα, με πρωταγωνιστές τους Πράσινους και τους Βένετους, τους φιλάθλους του ιπποδρόμου, που πυρπόλησαν κτίρια, πολιόρκησαν το παλάτι και προξένησαν σοβαρές ζημιές στην Αγία Σοφία. Τα αίτια είχαν σχέση με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του αυτοκράτορα, τη βαριά φορολογία και την κρατική αυθαιρεσία. Η αφορμή ήταν μία δολοφονία για την οποία ένας «Βένετος» και ένας «Πράσινος» καταδικάστηκαν σε θάνατο διά απαγχονισμού.

Ο Ιουστινιανός, δεδηλωμένος οπαδός των Βένετων, μετέτρεψε τη θανατική ποινή σε φυλάκιση. Οι «Πράσινοι» και «Βένετοι» αξίωσαν την πλήρη απαλλαγή τους. Ο αυτοκράτωρ, όμως, τους αγνόησε. Έτσι άρχισαν τα επεισόδια, που κατέληξαν στο θάνατο 30.000 εξεγερμένων και την επικράτηση του Ιουστινιανού.

Τι είναι αυτό που συνδέει τον Ιουστινιανό με τον Τσίπρα; Δυστυχώς μόνο το γεγονός ότι κατάφεραν να ενώσουν Πράσινους και Βένετους εναντίον τους.

Διαβάστε ακόμα:

Τέσσερα χρόνια πριν, τέσσερα χρόνια μετά...