ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ...

 

Γράφει ο Ισάακ Διαμαντίδης

Τελικά, αντί για το μνημόνιο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να σχίσει το Σύνταγμα. Όλα δείχνουν ότι ο Σύριζας, παρά τις διαβεβαιώσεις για κόκκινες γραμμές και άλλα ροζ παραμύθια, συζητά και νέες περικοπές στις συντάξεις. Και το κάνει την ώρα που μία ακόμη απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε αντισυνταγματικές όλες τις προηγούμενες μειώσεις, την κατάργηση των δώρων αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης, την οποία το υπουργείο Οικονομικών μονιμοποιεί τώρα και επαυξάνει.

Η πρώτη δικαστική απόφαση, του Συμβουλίου Επικρατείας αυτή, για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών, εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2015, όταν ο Σύριζας ήταν στην πρώτη φάση της κυβερνητικής επαναστατικότητας του. Τότε που ήταν όλα εύκολα στα λόγια. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι η απόφαση θα ισχύσει όχι μόνο για όσους προσέφυγαν και δικαιώθηκαν, αλλά και για όλους τους άλλους συνταξιούχους.

Λόγια του αέρα. Ο Κατρούγκαλος, για να ακυρώσει την δικαστική απόφαση επινόησε την πρακτική του επανυπολογισμού των συντάξεων και όχι μόνο αυτό, αλλά μεθοδεύει νέες περικοπές, παρά την προειδοποίηση των δικαστικών ενώσεων ότι κινείται σε αντισυνταγματικά μονοπάτια.

Το εκπληκτικό στην περίπτωση είναι ότι με το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να επιστρέψει αναδρομικά όλες τις μειώσεις ύψους πέντε δισεκατομμυρίων στους συνταξιούχους για τις περικοπές μετά το 2012. Τώρα συζητά νέες μειώσεις. Το ζητούν οι δανειστές, αλλά αυτοί τη δουλειά τους κάνουν. Ποσώς και τους νοιάζει αν τηρείται ή όχι το Σύνταγμα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση, όμως, θα συνεργήσει και σ’ αυτό; Θα προχωρήσει αντί για το σχίσιμο του μνημονίου, στο σχίσιμο του Συντάγματος;

Διαβάστε ακόμα:

Να μας πει ο Τσίπρας τι λέει η θεία του