ΓΚΑΝΤΕΜΗΣ Η ΑΣΧΕΤΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Είναι η πρώτη φορά, αν δεν απατώμαι, που ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός, θεωρείται λιγότερο κατάλληλος για τη θέση αυτή από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συμβαίνει στον Αλέξη Τσίπρα -όπως έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση της MRB- και αποδίδεται στις πρωτοφανείς γκέλες του κατά τη διάρκεια της 13μηνης παρουσίας του στο μέγαρο Μαξίμου.

Αρχίζουμε από την τελευταία, την αποτυχία του να πείσει τους αγρότες να αποδεχθούν το ασφαλιστικό. Τεράστια νίλα. Πέντε ώρες κουβέντα και στο τέλος μηδέν από μηδέν, μηδέν. Μα οι συναντήσεις αυτές γίνονται για να δοθεί λύση και όχι για να στραπατσαριστεί ο ηγέτης της χώρας. Αν ήταν να μη δοθεί λύση, ας τους άφηνε στον Κατρούγκαλο. Ουδείς πρωθυπουργός θα έκανε ό,τι ο Τσίπρας. Ουδείς θα συζητούσε με απεργούς αν δεν ήταν σίγουρος για την επιτυχία του διαβήματος του.

Εδώ συνέβη το ανήκουστο. Τους ικέτευε ένα μήνα να συναντηθούν κι όταν δέχθηκαν οι αγρότες, εκείνος εμφανίστηκε εντελώς ανέτοιμος για την υπέρβαση που θα έλυνε τα μπλόκα. Ή υπερτίμησε τις ικανότητες του ή υποτίμησε τους συνομιλητές του. Σημασία έχει ότι τα μπλόκα έγιναν σκληρότερα.

Άτυχος ή ανίκανος; Τι από τα δύο είναι, τελικά, ο Τσίπρας; Γκαντέμης ή άσχετος; Τίποτε δεν του βγαίνει κι ό,τι πιάνει στα χέρια του στάχτη γίνεται. Τουλάχιστον στα μεγάλα θέματα.

Ζούμε τις μέρες αυτές μία ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες να έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Φυσική συνέπεια. Η χώρα δεν έχει θαλάσσια σύνορα είχε πει ο πρωθυπουργός. Σήμερα τα σύνορα είναι κλειστά. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που διεκήρυξε μετά τη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό.

Και αυτή η εξέλιξη φέρει την υπογραφή του. Οι ξένοι πάλι μας έχουν στριμώξει στη γωνία, όπως και το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Τσίπρας παραμερίζοντας τους οικονομικούς εγκεφάλους του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε αυτός τη διαπραγμάτευση που κατέληξε στο τρίτο μνημόνιο.

Μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός ήταν το μεγάλο ατού του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα μόνος του. Έκανε τα πάντα, όμως για να καεί.

Διαβάστε ακόμα:

Εκλογές και πάλι εκλογές το σχέδιο Τσίπρα