Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΑΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ

 

Γράφει ο Ισάακ Διααμαντίδης

Όταν μαλώνουν δύο αδέλφια, ρόλο διαιτητή παίζουν οι γονείς, η μάνα συνήθως, όπου προσφεύγει για να διαμαρτυρηθεί ο μικρός ή η μικρή, που κατά κανόνα τρώει και τις πιο πολλές.

Όταν μαλώνουν δύο μαθητές, η διένεξη διευθετείται με παρέμβαση του δάσκαλου, μετά από καταγγελία του δαρμένου της αναμέτρησης. Παντού και σε κάθε περίπτωση υπάρχει και ένας ...ΟΗΕ που παντού και πάντα επεμβαίνει κατόπιν εορτής.

Στην πολιτική ρόλο ΟΗΕ, δεν παίζει πάντα ο αυθεντικός ΟΗΕ του Ντυνάν, αλλά οι προστάτες των λαών. Αυτόκλητοι και μη. Παράδειγμα ο Ομπάμα που έχει βαρεθεί να δέχεται τα παράπονα της κυβέρνησης Τσίπρα επί παντός επιστητού. Είναι γνωστός, άλλωστε ο ρόλος του στη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού που κατέληξε στο τρίτο μνημόνιο.

Ο Τσίπρας ετοιμάζεται τώρα να του ζητήσει άλλο ένα ρουσφέτι, να μεσολαβήσει στο ΔΝΤ για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Που σημαίνει να δώσει εντολή στη Λαγκάρντ να μην επιμείνει στις σκληρές θέσεις της.

Τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι, έσπευσαν να σχολιάσουν οι δανειστές αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Ο Ομπάμα, όμως, σαν καλός μπαμπάς που είναι θα κάνει το καθήκον του. Από τη μία θα παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και από την άλλη θα προτείνει στους θεσμούς να επιδείξουν ευελιξία.

Έτσι κάνει κάθε φορά...

Διαβάστε ακόμα:

Εκλογές και πάλι εκλογές το σχέδιο του Τσίπρα