ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ...

 

Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους. Η Κύπρος γίνεται ανεξάρτητο κράτος το 1960, αλλά κουβαλάει το πρόβλημα. Δύο χωριστές κοινότητες, οι Έλληνες, οι Ελληνοκύπριοι, και οι Τούρκοι. Πρόβλημα αγκάθι, που σέρνεται, που πάντα είναι ανοικτό.

Η Τουρκία δεν θέλει την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Και γαμώ τους ελληνάρες οι αξιωματικοί που στην Ελλάδα με πραξικόπημα το 1967 παίρνουν το κουμάντο, με την ευλογία των ΗΠΑ.

Στις 15 Ιουλίου, σα σήμερα, το 1974, ο Ιωαννίδης που έριξε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο στην Ελλάδα, κάνει πραξικόπημα στο νησί, με τη βοήθεια Κύπριων αξιωματικών κι άλλων. Η ελληνική εθνοφρουρά εναντίον του προέδρου Μακάριου, και αρχιεπισκόπου της Κύπρου, για να μη ξεχνιόμαστε.

Ο αρχηγός της ΕΣΑ επί δικτατορίας Παπαδόπουλου, υπερπατριώτης κι αυτός, επιχείρησε να ανατρέψει τον Μακάριο με τη σιγουριά ότι έχει την ευλογία των ΗΠΑ, διότι τον διαβεβαίωσε σχετικώς ένας υπάλληλος της CIA. Δεν αποκλείεται να έγινε έτσι η δουλειά, δηλαδή οι Αμερικάνοι να χρησιμοποίησαν το κάθαρμα.

Ο Μακάριος γλύτωσε, την κοπάνησε στο Λονδίνο πρώτα και αμέσως μετά στη Νέα Υόρκη και εκεί, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 19 Ιουλίου 1974, ο παπάς «έδειξε» την χούντα της Ελλάδος ως υπεύθυνη της «εισβολής στην Κύπρο». Την επομένη, 20 Ιουλίου, η Τουρκία μπουκάρει στο νησί, είναι η επιχείρηση «Αττίλας». Και από τότε οι Τούρκοι, οι Τουρκοκύπριοι κατέχουν το 36% του νησιού.

Διαβάστε ακόμα:

Από βοηθός του μπακάλη πατέρα του