ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΜΙΚΟ «ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ 89»

 

Δεν συζητάω μ’ αυτόν που θα μου πει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βρώμικο κόμμα. Ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ είναι βρώμικο, όχι και η ΝΔ. Ο Σύριζα; Μιλάμε για υπαρκτά μεγέθη, όχι για τον Σύριζα που δεν υπάρχει. Όχι για πουλημένα τομάρια.

Έτσι είναι. Όταν είσαι κομουνιστής και προδίδεις την ιδεολογία σου, δηλαδή το πολιτικό σου πιστεύω, είσαι το λιγώτερο ελεεινός. Και μη δικαιολογείσαι ότι υποχρεώνεσαι να συμβιβαστείς, διαφορετικά δεν περνάνε στον κόσμο οι... προοδευτικές σου αντιλήψεις.

Ως αριστερός, λοιπόν, ως οργανωμένος και ενταγμένος στον Σύριζα αριστερός κομουνιστικής κοπής είσαι πουλημένος. Είσαι κυβέρνηση, είσαι εξουσία και ούτε καν λειτουργείς διαφορετικά από την προηγούμενη, την νεοδημοκρατική κυβέρνηση, και γνωρίζεις καλύτερα από εμένα ότι με τις κωλομπαρίστικες πολιτικές «πρακτικές» σου δεν περπατάει και η δήθεν αριστερή σου ιδεολογία.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα σύριζας, παρά μόνο μία συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, της απάτης ΠΑΣΟΚ που ντροπή τους κι αυτοί συνεχίζουν να αυτοαποκαλούνται... σοσιαλιστικό κίνημα. Ο σύριζας «υπάρχει» μόνον διότι παίζει η αντιπαλότητα με τη ΝΔ. Δηλαδή; Δεν είμαστε αυτοί που είμαστε, αλλά οι... κομματικοί αντίπαλοι της δεξιάς.

Απάτη! Η ΝΔ δεν είναι δεξιά. Είναι ιδεολογία η δεξιά. Καμιά σχέση με ''εθνικοφροσύνη'' και ''αντικομουνισμό'', κοστούμια που φορέθηκαν στην παρωδία της δεξιάς στην Ελλάδα.
Τι, όμως, γίνεται στην Ελλάδα με την πολιτική «ευθύνη» της λεγόμενης αριστεράς; Παίζει αναντάμ παπαντάμ η αντιπαλότητα. Αυτή στέλνει τα κόμματα στην κυβερνητική εξουσία. Όχι η αξιοκρατία. Όχι η αξιοπιστία του κόμματος, όχι η πολιτική ταυτότητα του κάθε κόμματος, αλλά η φθορά, η χρεοκοπία του κάθε κυβερνώντας κόμματος.
Δεν έγινε...αριστερός ο κόσμος επειδή ψήφισε σύριζα. Δεν ψήφισε αριστερά ο κόσμος. Η πέραν από κάθε όριο αποτυχία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν η μοναδική αιτία που οδήγησε στην κυβέρνηση ένα κόμμα τσόντα για πολλά χρόνια, τον συνασπισμό, που εξελίχθηκε στον σύριζα.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά είναι το σουξέ στην Ελλάδα, τέλη δεκαετίας ’90. Στις 18 Ιουνίου 1989 δεν βγαίνει αυτοδυναμία. Με Κωνσταντίνο Μητσοτάκη η ΝΔ πιάνει 44,25%. Έχουν ήδη προλάβει όσο ήταν κυβέρνηση οι πονηροί πασοκτζήδες να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, σε απλή αναλογική, για να μη μπορεί το πρώτο κόμμα να κάνει κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μητσοτάκη που έχει συμφωνήσει με τον Χαρίλαο Φλωράκη να τακιμίασουν. Η δεξιά με την αριστερά. Οι πασόκοι μιλάνε για το «βρώμικο ‘89». Επειδή τα βρήκαν τα δύο «άκρα», επειδή θέλουν να καταδικάσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Την αγνή περιστερά.

Ο Παπανδρέου για να γλυτώσει το Ειδικό Δικαστήριο προτείνει στον Φλωράκη να κάνουν οι δυό τους συγκυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, όχι το ΚΚΕ με τη ΝΔ. Ο μακαρίτης Χαρίλαος το συζητάει, όταν μάλιστα ο απατεώνας Ανδρέας προτείνει πρωθυπουργό της συγκυβέρνησης όχι τον εαυτό του, αλλά τον Κωστή Στεφανόπουλο της Διανά, που έφυγε από την ΝΔ όταν έχασε την εσωκομματική αναμέτρηση για την αρχηγία της ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης στέλνει, αποκάλυψη αυτή, τον αλευροβιομήχανο Κωνσταντίνο Λούλη, να πείσει τον Φλωράκη, να συνεταιριστούν κυβερνητικά, μάλιστα να μη γίνει πρωθυπουργός ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά ο Τζαννής Τζανετάκης. Ο Φλωράκης, δηλαδή ο Συνασπισμός, δηλαδή το ΚΚΕ, έχει 28 έδρες με το 13,12% στις εκλογές. Ή θα πάει με τους 145 της ΝΔ, ή με τους 125 του ΠΑΣΟΚ.

Τα βάλανε κάτω στο ΚΚΕ και αποφάσισαν. Όπου να’ ναι πεθαίνει ο άρρωστος Ανδρέας. Πάμε, λοιπόν, με τον Μητσοτάκη, που θέλει κι αυτός την καταδίκη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και γεμίζουμε την κοιλιά μας με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Βρώμικο ήταν πράγματι το '89 διότι η ΝΔ ήθελε μόνο να κάνει κυβέρνηση, όχι να αποδοθεί δικαιοσύνη σε βάρος του πράγματι υπεύθυνου του σκανδάλου Κοσκωτά Ανδρέα Παπανδρέου. Βρώμικο το '89 διότι οι πασόκοι είχαν οργιάσει στα οικονομικά σκάνδαλα. Βρώμικο το '89 διότι το ΚΚΕ με τη φανέλα του Συνασπισμού, που ήταν δικό του κατασκεύασμα και το ήλεγχε, ενδιαφερόταν μονάχα να αυξήσει τα ποσοστά του. Ποια η συνέχεια;

Αφού έγινε η συγκυβέρνηση ΝΔ - Συνασπισμού, για να μην προκύψουν νέες εκλογές και παραγραφούν τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ, στέλνουν στο Ειδικό Δικαστήριο τον Ανδρέα. Ξαναγίνονται εκλογές στις 5 Νοεμβρίου 1989 και το υπόλογο ΠΑΣΟΚ αυξάνει το ποσοστό του(!) σε 40,67% ενώ χάνει πόντους ο κατήγορος Συνασπισμός, 10,97. Και φτιάχνεται όχι «συγκυβέρνηση», αλλά «οικουμενική» κυβέρνηση ΝΔ με το 46,19%, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό. Τα συνεταιράκια ΝΔ και ΚΚΕ με τους «κλέφτες του ΠΑΣΟΚ».

Σα σήμερα 23 Νοεμβρίου, το 1989, γίνεται πρωθυπουργός ο οικονομολόγος Ξενοφών Ζολώτας, σε «οικουμενική» κυβέρνηση που στηρίζεται σε 296 από 300 βουλευτές .

Επειδή το ΚΚΕ νταραβερίστηκε με τη ΝΔ ο Φλωράκης ξήλωσε τη διοίκηση της νεολαίας του κόμματος, της ΚΝΕ και διέγραψε χιλιάδες μέλη του κόμματος, που διαφωνούσαν επίσης για την κολεγιά με τη δεξιά. Στις επόμενες εκλογές, στις 8 Απριλίου 1990, ο Μητσοτάκης τσίμπησε κάτι ψιλά ακόμα, έφθασε 46,88%, άρπαξε κι έναν βουλευτή από την Διανά, και με 151 βουλευτές έκανε κυβέρνηση.
Ο Συνασπισμός που στήθηκε το 1989 από το ΚΚΕ και το ΚΚ Εσωτερικού, έπεσε κι άλλο, στα 10,28%, με συνέπεια νέα «διάσπαση». Ο Συνασπισμός διατηρήθηκε με τα μέλη του ΚΚΕ Δαμανάκη, Ανδρουλάκης, Δραγασάκης, Λαφαζάνης και σία, που εγκατέλειψαν το κόμμα και συνέχισαν την επαγγελματική τους κομματική καριέρα εκτός Περισσού.

Διαβάστε ακόμα:

Αγνωστες λεπτομέρειες του αξέχαστου Κωστή