ΚΑΡΦΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ 19Ο ΑΙΩΝΑ...

 

Γίνονται εκλογές στην Αγγλία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Σουηδία, την Ολλανδία, οπουδήποτε. Θα ασχοληθούν σχετικώς οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδος, η κυβέρνηση της Ελλάδος; Σε καμιά περίπτωση. Όχι σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά ούτε και σε Αλβανία και Σκόπια θα δουλέψουν οι ''κοριοι'' από Ελλάδα μεριά.
Οι ξένοι ασχολούνται με τις εκλογές στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Οι καουμπόυδες της Ευρώπης είχαν λόγο από τότε που η χώρα μας έγινε “ανεξάρτητο” κράτος, μετά το 1821. Χάνει τις εκλογές ο Τρικούπης, κερδίζει ο Δεληγιάννης κι αυτό δεν γουστάρει στην Αγγλία.
Στα ίσα οι Άγγλοι, κυβέρνηση και εφημερίδες, στα τέλη του 19ου αιώνα εκβιάζουν, εκφοβίζουν και προειδοποιούν ότι δεν μας αρέσει αυτό το κόμμα, δεν κάνουμε κέφι αυτόν τον πολιτικό αρχηγό, διότι διαταράσσεται το status quo στην εγγύς Ανατολή. Στα ίσα. Και ξένοι πράκτορες αμολάνε φήμες ότι η Ελλάδα σκέπτεται να την πέσει στην Τουρκία.
Ο Δεληγιάννης που έγινε πρωθυπουργός Δεκέμβριο του 1890 διαβεβαιώνει την Τουρκία ότι δεν τρέχει τίποτα. Το ίδιο, εμπιστευτικά, ψιθυρίζει στους πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων, ενώ πασχίζει να διαλύσει τις πατριωτικές οργανώσεις στην Αθήνα που ξεσηκώνουν την Κρήτη να ενωθεί με την Ελλάδα.
Οι μεγαλονοικοκυραίοι, οι “διαπλεκόμενοι” της εποχής, η συνέχεια των κοτζαμπάσηδων της τουρκοκρατίας παίζουν με τον Δεληγιάννη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Τρικούπης είναι ο πολιτικός εκφραστής του λαού. Θέλουν, όμως, να τον εξοντώσουν. Γι' αυτό στήνουν κατηγορία ότι έκανε αρπακτές όσο ήταν πρωθυπουργός. Τι σημασία έχει αν είχαν δίκαιο; Λέμε ότι συνέβαινε, τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ακόμα και στις μέρες μας. Πράγματα που τα έχουμε ζήσει, με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τα ειδικά δικαστήρια.
Σα σήμερα, πρώτη Φεβρουαρίου, το 1891, ο βουλευτής Αχαϊας Παπαγιαννακόπουλος εισηγείται να παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο ο Τρικούπης. Όχι γιατί είναι ένοχος, αδιάφορο αν είναι. Επειδή είναι πολιτικός αντίπαλος του Δεληγιάννη. Ναι, ρε, λέει ο Τρικούπης, να το συζητήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Τελικά, ο προστατευόμενος από
Αγγλία και Γαλλία Τρικούπης κερδίζει τη μάχη στη Βουλή, με 87-64 στη ψηφοφορία των βουλευτών.


Διαβάστε ακόμα:

Ποια γενηά μεγάλωσαν τα περήφανα γηρατειά