ΞΕΡΕΙ Ο ΙΒΑΝ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ;

 

Το πιο μεγάλο λάθος, στο οποίο ετοιμάζεται να πέσει ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης και που θα αποδειχτεί εξαιρετικά επώδυνο για τον ίδιο, είναι η εμπλοκή του με τα μίντια. Οι λόγοι είναι τρεις και πολύ απλοί για όσους ξέρουν το χώρο.

Ο ένας είναι ότι τα μίντια χρειάζονται τεράστια κεφάλαια για να λειτουργήσουν επιτυχώς και τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν τέλος. Όπως έλεγε και γνωστός εκδότης «οι εφημερίδες και τα κανάλια είναι οι πιο ακριβές πουτάνες. Και συνήθως πεθαίνουν μετά από σένα».

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που όλα τα μίντια παγκοσμίως είναι διαρκώς χρεωμένα, και υπάρχουν χάρη είτε στις παράλληλες δουλειές των επιχειρηματιών, με τις οποίες τα τροφοδοτούν, είτε χάρη στη διαχρονική ροή από τις τράπεζες με την ανοχή των κυβερνήσεων στο όνομα του πλουραλισμού της διάδοσης ιδεών και απόψεων.

Είμαι απολύτως σίγουρος ότι κανείς από τους κυβερνήτες, τους παρατρεχάμενούς του, τους δημοσιογράφους και τους εκδότες δεν έχει πληροφορήσει τον κ Σαββίδη με ακρίβεια γύρω από αυτό το θέμα για να τον αποτρέψει Γιατί όλοι όσοι τον τριγυρίζουν τον βλέπουν απλώς σαν ζουμερό λεμόνι για στύψιμο. Όπως σχεδόν όλους τους επιχειρηματίες.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι πετυχημένοι εκδότες είναι αποκλειστικά αυτοί που έχουν ψώνιο και έχουν αφοσιωθεί στα μίντια. Δεν αρκεί να προσλάβεις κάποιους που «ξέρουν» για να σου κάνουν τη δουλειά. Δεν αρκεί καν να έχει παιδιά αν αυτά δεν αγαπάνε με πάθος αυτή τη δουλειά. Δεν αρκεί να έχεις λεφτά για να πετύχεις. Χιλιάδες λεφτάδες έχασαν περιουσίες στην τρύπα των μίντια.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι ο Ιβάν Σαββίδης θέλει μίντια για να τα χρησιμοποιήσει για τις δουλειές του, όπως αποκάλυψε ευθέως ο ίδιος στην πρόσφατη συνέντευξή του. Επειδή, όπως είπε, « στην Ελλάδα αν δεν έχεις σχέση με μίντια δεν μπορείς να ασχοληθείς με μεγάλες επιχειρήσεις Επειδή σε πατάνε όπως θέλουν. Και υπάρχει μόνο μια λύση. Να αποκτήσεις ανοσοποιητικό σύστημα».

Απ αυτή τη δήλωση καταλαβαίνει κανείς ότι ο ίδιος δεν ξέρει τι θα πει μίντια και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν μίντια και δεν θέλουν να ξέρουν για τα μίντια. Ο Τιτάν, η Χαλυβουργική, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Βιοχάλκο, ο Μυτιλιναίος, η Μαμιδάκη, η Aegean, η Τζάμπο, η Ελαϊς, ο Φουρλής, ο Κοπελούζος και εκατοντάδες άλλες και άλλοι αντίστοιχοι επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων και των δεκάδων εφοπλιστών (με εξαίρεση Αλαφούζο, Κυριακού) κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να τους «πατάνε όπως θέλουν».

Απλώς διαλέγεις τον τρόπο που θα επιχειρείς: Διαπλεκόμενος με τις κυβερνήσεις και τον πολιτικό εσμό ή σαν αμιγής επιχειρηματίας. Ο κ Σαββίδης διάλεξε. Γιατί έχει καεί η γούνα του και πιστεύει ότι κολλημένος στο τέρας μπορεί να προστατευτεί απ αυτό. Κάποτε θα μιλήσει γι αυτό του το λάθος. Ως χαμένος, όμως.

Απόσπασμα από κείμενο που υπογράφει ο Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης στο Liberal.gr