ΨΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΑΙ-ΒΑΣΙΛΗΣ, ΑΛΗΘΙΝΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

 

Για να βγάλει το μεροκάματο ο φουκαράς κάνει τον άι - Βασίλη. Μελαγχολικό. Φοράει ένα πρόστυχης ποιότητας ρούχο, εντελώς αγιοβαλιάτικο, και κοροϊδεύει τα παιδάκια με τη συναίνεση των γονιών τους. Αν τον δεις αυτόν τον άγιο των δώρων χωρίς την πρωτοχρονιάτικη, τη χριστουγεννιάτικη στολή του, σε παγκάκι πλατείας, σε καμια γωνιά στον υπόγειο σιδηρόδρομο, θα τον λυπηθεί η ψυχή σου.

Κυκλοφορούν ακομα αηβασίληδες. Γιατί; Είπαμε. Μαζί με την αναπνοή του ο άνθρωπος γεννιέται και με την επιθυμία του ψέματος. Υπάρχουν άνθρωποι, όχι μόνο ανήλικοι, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, που ακόμα θαρρούν ότι υπάρχει πράγματι ο άγιος Βασίλης. Το πιστεύουν; Όχι ακριβώς.

Είναι τόσο έντονη η ανάγκη στο ψέμα, στο παραμύθι, που αρχίζουν να το αισθάνονται σαν αλήθεια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πλησιάσει το όνειρο ο άνθρωπος από το ψέμα, από το παραμύθι. Μόνον έτσι ξεφεύγει από την καθημερινότητα, από τη μιζέρια. Τι σημαίνει το άλλο; Να στέλνουν μηνύματα στον άι - Βασίλη, ενώ γνωρίζουν ότι είναι ανύπαρκτος. Από την άλλη επικοινωνεί μαζί τους, τους απαντά μέσω ιντερνέτ ο άι - Βασίλης, δηλαδή για λογαριασμό του άλλος.

Άι - Βασίλης υπάρχει μόνο στην πολιτική. Όλοι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί μοιράζουν υποσχέσεις. Αγιοβασιλιάτικες, μαϊμού δεσμεύσεις, για τις οποίες δεν μασάει ο κόσμος, αλλά γουστάρει να τις ακούει, και ψηφίζει αυτόν που αμολάει παρλαπίπες προεκλογικά.
Ακόμα και ο Τσίπρας, που παριστάνει τον άθρησκο, που είναι ο μόνος πρωθυπουργός που δεν ορκίστηκε στο ευαγγέλιο, παίζει στα ίσα τον άι - Βασίλη. Κάνει δώρα, μέρισμα το λέει. Σα να λέει ο μπαμπάς στον πιτσιρικά «Θα σου φέρει δώρο ο Αϊ-Βασίλης, όταν εσύ θα κοιμάσαι».

Διαβάστε ακόμα:

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΕΞ ΤΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΜΠΡΙΤΖΙΤ