ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Γαμώ τον πατέρα του Πάρκερ. Ποιος διάολος είναι τούτος; Κοτζάμ ναύαρχος, πρωταγωνιστής σε μία από τις πιο μεγάλες ντροπές της Ελλάδος, τα “Παρκερικά” για τους ιστορικούς. Σα σήμερα, 16 Ιανουαρίου, το 1850, δίχως να τον καλέσει κανένας ο αγγλικός στόλος της Μεσογείου, με διοικητή αυτόν τον Πάρκερ, αγκυροβολεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Φοβερά πράγματα. Το σκηνικό. Ο βασιλιάς Όθων τακιμιάζει με τον τσάρο της Ρωσίας και δεν της βγαίνει της Αγγλίας να γίνει πρωθυπουργός το όργανό της, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Οπότε τι κάνει προκειμένου να πιέσει την Ελλάδα γι αυτόν τον καριόλη Μαυροκορδάτο; Ο Πάρκερ βγαίνει από το παπόρι του, πηγαίνει στην αγγλική πρεσβεία και με τον πρέσβη επισκέπτονται τον υπουργό εξωτερικών. Και τελεσιγραφικά απαιτούν δύο απίθανα πράγματα, διαφορετικά ο αγγλικός στόλος θα μπλοκάρει το λιμάνι. Φοβερά πράγματα.

Πριν από τρία χρόνια κάποιοι φανατικοί χριστιανοί Έλληνες είχαν κάψει την κουζίνα του εβραιοπορτογάλου βρετανού υπήκοου Δαυίδ Πατσίφικο και ο Πάρκερ... θυμήθηκε ότι πρέπει να αποζημιωθεί! Για την... κουζίνα, και για το οικόπεδο του Άγγλου ιστορικού Γεωργίου Φίνλεϋ που είχε απαλλοτριωθεί για να γίνει ο Βασιλικός Κήπος. Σαλτάρησε ο Λόντος, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών και απέρριψε το τελεσίγραφο.

''Α, έτσι!...'' λέει ο Πάρκερ, που αυτό ακριβώς περίμενε! Διατάζει τον αποκλεισμό του Πειραιά!!! Η καταστροφή για την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας, λόγω ελλείψεως οδικού δικτύου, εξαρτάται από τη θάλασσα. Ο Άγγλος μπινές όχι μόνον απαγορεύει να πλησιάσει κάποιο καράβι, αλλά ενεργεί ως κανονικός πειρατής κουρσεύει το φορτίο του. Χωρίς υπερβολή, η Ελλάδα κινδυνεύει να τελειώσει από την πείνα.

Η κυβέρνηση ζητάει από τον Μακρυγιάννη να πολεμήσει τον Πάρκερ. “Είσαστε μαλάκες;... ” απορεί ο στρατηγός. “Έχω γνώση και φρόνηση, όσα ντουφέκια έχουμε εμείς, οι Άγγλοι έχουν περισσότερα κανόνια”.

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε και στις 19 Φεβρουαρίου η Ρωσία ζητάει από την Αγγλία να σπάσει τον αποκλεισμό. Τελικά, η Ελλάδα αποζημίωσε Φίνλεϋ και Πατσίφικο, ζητάει συγγνώμην(!) από την Αγγλία και ο Πάρκερ αποσύρεται. Η συνέχεια. Επειδή η Ελλάδα κινδύνευσε να καταρρεύσει οικονομικά, με πρόταση της Ρωσίας, η... καλή Αγγλία χάρισε τα τοκοχρεωλύσια του δανείου των 60 εκ. χρυσών δραχμών.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΟΣ, MUST ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΣΒΙΕΣ