Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Ο Α' ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

 

Εμφανίζεται πέμπτο κόμμα, στο οποίο γρήγορα ξεχωρίζει ο ηγέτης, ο Χαρίλαος Τρικούπης, ένας πολιτικός γαλουχημένος δυτικά, ευρωπαϊκά, και το βλέμμα μονίμως στραμμένο στην Αγγλία. Ο βασιλιάς της Ελλάδος Γεώργιος Α', βρετανόδουλος, θέλει να έχει πρώτο λόγο στα μαγειρέματα της πολιτικής ζωής και άμα λάχει απειλεί με παραίτηση από το θρόνο ή με πραξικόπημα βασιλικό.

Έχω λόγο που ρίχνω κάποιες πινελιές στην Ελλάδα του 1872. Σε φόντο η περιβόητη ληστεία στο Δήλεσι το 1870 και η απαγωγή μετά σφαγής των Άγγλων περιηγητών, σήμερα θα τους λέγαμε τουρίστες. Και το σκάνδαλο του 1871, το “Λαυρεωτικό”, η οικονομική καταστροφή χιλιάδων μικρομετόχων της εταιρείας του Λαυρίου, σήμερα θα μιλάγαμε για σκάνδαλο χρηματιστηρίου.

Μία Ελλάδα, εκείνη πριν ενάμισυ αιώνα, πολιτικά ασταθής, ρευστή, με εκλογές κάθε τόσο, με συγκυβερνήσεις, όπως και τη μεταπολίτευση, πότε δύο κόμματα, πότε τρία κόμματα να κυβερνάνε μαζί και μετά από λίγο ο κυβερνητικός συνασπισμός να αλλάζει σύνθεση. Και πάντα η Ελλάδα να ψάχνεται πως θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια.

Πόσα πράγματι στην πατρίδα μας... ΔΕΝ αλλάξανε, σε πείσμα του κυρίαρχου συνθήματος στην πολιτική, αυτό με την ''Αλλαγή”. Ο Γεώργιος Παπανδρέου από το 1961 ξεκίνησε “τον ανένδοτο αγώνα” για την Αλλαγή και την Αλλαγή όλοι σαλιαρίζουν. Τη μούφα Αλλαγή.

Σα σήμερα 16 Μαρτίου, το 1872, έγινε ο πρώτος στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου τελικός με “θεσμικό χαρακτήρα”. Ο τελικός κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα σε δύο ομάδες που σήμερα δεν υπάρχουν. Κάποια Ουώντερερς που κέρδισε 1-0 κάποια Ρόγυαλ Εντζηνίαρς.

Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ανώτερος του πρωταθλήματος ο τελικός του κυπέλλου Αγγλίας, στον οποίον πάντα προσέδιδε επισημότητα η απαραίτητη παρουσία της βασίλισσας στο Ουέμπλεϋ, εκεί όπου έπαιζε μόνον η εθνική ομάδα. Σήμερα πιο σημαντικό είναι το πρωτάθλημα, διότι αυτό φορτώνει με πακέτα τα ταμεία των ΠΑΕ, ιδιαίτερα από τότε που έγινε η πρέμιερ ληγκ, αλλά και το τσάμπιονς ληγκ. Ακολουθεί το ληγκ-καπ και το κύπελλο Αγγλίας. Γι' αυτό, άλλωστε, στα προκριματικά του κυπέλλου οι περισσότερες ομάδες παίζουν με ρεζέρβες.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ, ΧΑΡΑΣ ΤΟ ΠΡΑΜΑ!