ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΕΣ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
Πάει, την χάσαμε την Μεγάλη εβδομάδα, όμως μας έμεινε αμανάτι η ευλογημένη και ευκληματούσα άμπελος η οποία κυριαρχεί όχι μόνο στις ευαγγελικές παραβολές, αλλά και ...στην πολιτική. Για το Σκοπιανό και την απειλή Ερντογάν ο Τσίπρας «...τάζει αμπέλια ατρύγητα, καράβια αρματωμένα», και ο Μητσοτάκης μάλλον μαγειρεύει μία ευρύτερη, πέραν της ΝΔ κυβέρνηση, θυμίζει την Παρασκευούλα του δημοτικού μας τραγουδιού που «...είχε αμπέλια στη Βλαχιά σπίτια στο Βουκουρέστι...».

Στην αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να αναρτηθεί η εξής επιγραφή. «Αμπέλι όσο το μπορείς και σπίτι όσο το χωρείς...». Που θα πει να μη λυπάσαι έξοδα για κτήματα και επενδύσεις προσοδοφόρες, αλλά να μην ξοδεύεις πολλά για δαπάνες ευμάρειας, όπως συνέβαινε στην Ελλάδα μέχρι το 2009. Δυστυχώς, οι κυβερνήτες μας έκαναν ότι και ο μεθυσμένος που ξόδεψε όλα του τα υπάρχοντα με τη φράση «Ας πάει και το παλιάμπελο...». Για το λόγο, αυτό η Ελλάδα κινδυνεύει να πάει «Σαν το σκυλί σα στ’ αμπέλι...».

Αυτό λέμε για κάποιον που πέθανε άδικα και χωρίς να αναζητηθούν οι ένοχοι. Αυτό πάθαιναν τα σκυλιά όταν έμπαιναν σε αμπέλια, όπου είχαν ωριμάσει τα σταφύλια και προκαλούσαν μεγάλες ζημιές. Ο ιδιοκτήτης μπορούσε να τα σκοτώσει άφοβα χωρίς διατυπώσεις και χωρίς το αφεντικό τους να μπορεί να του ζητήσει το λόγο.

Στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να τοποθετηθεί μία άλλη επιγραφή προς γνώσιν και συμμόρφωσιν. «Τ’ αμπέλι θέλει αμπελουργό και το καράβι ναύτες...». Που σημαίνει πως κάθε θέση θέλει πρόσωπο με κατάλληλες δεξιότητες.
Οι κουκουλοφόροι έχουν ξανακτύπησαν στα Εξάρχεια, «σε ξέφραγο αμπέλι». Και τι συμβαίνει όταν το αμπέλι είναι ξέφραγο; Ο εκκλησιαστικός συγγραφέας Θεοδώρητος Κύρρου λέει ότι «...οι οδοιπόροι την άφρακτον και αφύλακτον άμπελον τρυγώσιν αδεώς...», άφοβα δηλαδή.

Στα Ευαγγέλια υπάρχει η παραβολή των κακών γεωργών. Ένας νοικοκύρης «...εφύτευσε αμπελώνα και φραγμόν αυτώ περιέθηκε» και ύστερα νοίκιασε το αμπέλι σε κακούς γεωργούς. Αυτοί, όμως, όχι μόνο δεν τον πλήρωναν, αλλά και έδιωχναν ή και σκότωναν τους απεσταλμένους του. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης συνδυάζει τον άφρακτο αμπελώνα με μία ευαγγελική παραβολή: «Η ταλαίπωρος Ανατολή υπήρξε και τότε, ως τώρα και πάντοτε, υπό τε γεωγραφικήν και κοινωνική, υπό πολιτικήν και θρησκευτικήν έποψιν, άφρακτος αμπελών. Αλλ’ ο Χριστός ομιλεί περί τινός μελλούσης ημέρας, ότε θα έλθη ο κύριος του αμπελώνος...».

Διαβάστε ακόμα:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΘΑΤΣΕΡ: ''ΜΑΣ ΕΣΠΑΣΕΣ ΤΑ ΑΡΧ... ''