Η ΚΥΠ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟΝ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ο Γιώργος Γεννηματάς θεωρείται ο πατέρας του ΕΣΥ. Ως υπουργός Υγείας την περίοδο 1984-87 έδωσε μάχες για να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες περίθαλψης, να εκσυγχρονιστούν τα νοσοκομεία, να δημιουργηθούν κέντρα υγείας. Αλλά τον εκδικήθηκαν οι αρρώστιες.

Γεννήθηκε το 1939 και πέθανε από καρκίνο το 1994, σα σήμερα στις στις 25 Απριλίου. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε χάσει από την ίδια αρρώστια τη γυναίκα του. Κι αν ζούσε, θα έβλεπε και την πολυαγαπημένη του κόρη Φώφη να παλεύει με τον καρκίνο που τη χτύπησε στην ίδια ηλικία με τη μητέρα της, στα 43 και στο ίδιο σημείο, το στήθος. Αν δεν απατώμαι ο Γεννηματάς ήταν ο πρώτος πολιτικός που μίλησε δημοσίως για την αρρώστια του.

Τον Ιανουάριο του 1992, με αφορμή ένα κρυολόγημα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και λίγες ημέρες αργότερα ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι πάσχει από καρκίνο: «Υπάρχουν μερικές στιγμές που το συναίσθημα ξεχειλίζει, δεν είμαι από μάρμαρο. Είναι γνωστό ότι έχω καρκίνο, αλλά θα προσπαθήσω...».

Ο Γεννηματάς ήταν φανατικός καπνιστής. Κάπνιζε ακόμη και στους διαδρόμους της Βουλής. Το πάθος αυτό ήταν η αιτία που δεν εξήγγειλε, όπως του ζητούσαν πολλοί, την απαγόρευση του καπνίσματος.

Σε όλες τις άλλες δραστηριότητες ήταν εξαιρετικά αποφασιστικός. Θεωρούνταν ο φυσικός διάδοχος του Ανδρέα και δεν ξέφυγε ποτέ από την κομματική γραμμή, όπως ο Κ. Σημίτης, που όπως έλεγαν στο ΠΑΣΟΚ δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός αν ζούσε ο Γεννηματάς.

Μετά τη διαγραφή των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας, ο Γιώργος Γεννηματάς έγινε ένα από τα μέλη της λεγόμενης «Τριανδρίας» (Τσοχατζόπουλος - Γεννηματάς - Λαλιώτης) που εξέφραζε και εκπροσωπούσε τον πρόεδρο σε όλα τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα, και σε όλα τα επίπεδα του κόμματος.

Στην ιδιόχειρη πολιτική του διαθήκη αναφέρει: «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του Έλληνες και τις Ελληνίδες που μου συμπαραστάθηκαν. Εκτός από ευχές, απαιτείται Εθνική συνεννόηση στην κορυφή και διάλογος και Εθνική ομοψυχία στη βάση. Για το Πα.Σο.Κ., το κόμμα που τόσο αγάπησα εύχομαι ενότητα, περίσκεψη και αποφασιστικότητα. Αυτά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών που με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη.

Με τις ευχές και την άπειρη αγάπη μου,
Γιώργος Γεννηματάς».
Τα τρία πρόσωπα που ευθύς ξεχώρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έστησε το ΠΑΣΟΚ ήταν εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Ο παρλαπίπας Άκης Τσοχατζόπουλος, με την ''ικανότητα'' να αραδιάζει μπροστά στην κάμερα, πάντα με στόμφο, ένα οχετό προτάσεων για «σοβαρά» πράγματα χωρίς να λέει τίποτα. Ο αρχισυνωμότης και κατασκευαστής απίστευτων παγίδων σε βάρος της ΝΔ Κώστας Λαλιώτης. Κι αυτός που αν δεν πέθαινε πρόωρα θα ήταν σίγουρα ο Νο1 στο ΠΑΣΟΚ μετά τον Ανδρέα, ο Γιώργος Γεννηματάς.

Αυτή, λοιπόν, ήταν η τρόικα του ΠΑΣΟΚ, το «πρώτο επίπεδο» αμέσως μετά τον Ανδρέα. Ο Κώστας Σημίτης ήταν εκτός πλάνου. Όσοι λαμογιάρανε με τον Ανδρέα έλεγαν πώς αν ο Σημίτης γίνει αρχηγός, με τέτοια φάτσα, με το που θα σκάει στο μπαλκόνι θα διώχνει κόσμο.

Τελικά, η τρόικα διασπάστηκε. Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι ο Γεννηματάς, όπως ο ίδιος έλεγε στους δικούς του, ήταν σίγουρος πώς με εντολή του Ανδρέα τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Διαβάστε ακόμα:

«ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ» ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ