ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΣΙ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ

 

Μια βόλτα στο κοντινό παρελθόν, κοντά στα 100 χρόνια πίσω. Στην πατρίδα μας εποχή που δεν ζήσαμε, όμως μοιάζει τόσο σημερινή. Πουτάνα Ελλάδα, το λέω, το ξαναλέω, δεν καταλαβαίνεις τίποτα, παραμένεις πάντα η ίδια, αυτή που γέννησε τους παππούδες μας και θα 'σαι καρμπόν μ' αυτή που θα γνωρίσουν τα εγγόνια των εγγονιών μας.

Χάος πολιτικό στο έμπα του 20ου αιώνα. Οι κυβερνήσεις σκέτα μπουρδέλα, το στέμμα στο χαβά του, η οικονομία κατά διαόλου. Να μιλήσουμε με γεγονότα. Η Τουρκία σχεδόν καθημερινά απειλεί την εθνική ανεξαρτησία επειδή θεωρεί ότι ακόμα είναι ανοικτό το Μακεδονικό ζήτημα και το Κρητικό. Για τον απλό κοσμάκη φταίει ο παλαιοκομματισμός. Και ο αθάνατος κοτζαμπασισμός.

Ακόμα δεν έχει εμφανιστεί αυτό που λέγεται «Αριστερά», οκτώ χρόνια πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση στην Ρωσία. Στην Ελλάδα έχουν σκάσει μύτη κάποια ριζοσπαστικά στοιχεία, από τον αστικό χώρο, ζητάνε ανατροπές και ρήξεις, αλλά παίζουν μπάλα φιλολογική. Η λαϊκή αγανάκτηση ευαισθητοποιεί αξιωματικούς του πεζικού, στους μικρούς βαθμούς. Έντονη η δυσφορία για τους πολιτικούς και το Παλάτι.

Μια βραδά χωρίς φεγγάρι, Μάιος 1909, μαζεύονται στο σπίτι του ανθυπολοχαγού Θόδωρου Πάγκαλου πέντε αντιβασιλικοί αξιωματικοί φανατίλες, κατώτεροι, οι τέσσερις απ' αυτούς είναι απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων. ''Κάτι πρέπει να κάνουμε. Δεν πάει άλλο. Να βάλουμε στο κόλπο κι άλλους αξιωματικούς'' η αγωνία τους.

Ψυλλιάστηκαν την «κίνηση» των μικρών αξιωματικών κάποιοι λοχαγοί και μανούριασαν. Γιατί αυτοί, οι κατώτεροί μας, κι όχι εμείς. Ιούνιος 1909, σε συνωμοτική «σύσκεψη» 17 λοχαγών συζητήθηκε «η πολιτική κατάσταση» και τι παίζει στο στρατό. Οι 15 είπαν ''Δεν μας παίρνει να κάνουμε «κάτι», θα μας κόψουν τον κώλο''. Οι δύο, αντίθετα, είπαν ''Τζάμπα φοράμε τις στολές αν δεν διώξουμε τον βασιλΙά και δεν κινηθούμε για να εξυγιάνουμε τη δημόσια ζωή της χώρας''.

Τα λέμε αυτά σήμερα, για να σημειώσουμε ότι το πραξικόπημα του 1967 δεν ήταν τυχαίο. Ξεκάρφωτο. Ήταν προϊόν, ήταν καρπός από δένδρο με ρίζες παραστρατιωτικής οργάνωσης δεκαετιών. Συνεχίζουμε το έργο.

Καλοκαίρι 1909, τρεις άξονες συνωμοτικοί έχουν κινητικότητα στο στρατό. Μια ομάδα από 38 ανθυπολοχαγούς, που είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα. Οι βασιλικοί, οι πιο συντηρητικοί και πιστοί στο στέμμα αξιωματικοί έχουν πάρει πρέφα τι καπνό φουμάρουν οι «38». Έχουν, άλλωστε, δικούς τους «μέσα» στην κίνηση των ανθυπολοχαγών, οι οποίοι για να ενισχυθούν ανοίγουν τα χαρτιά τους σε κατώτερους, μόνιμους υπαξιωματικούς, προκειμένου να τους «μυήσουν».

Κάποια στιγμή, οι δύο «άξονες», όχι εκείνος των ανώτερων αξιωματικών, οι κατώτεροι και οι μεσαίοι «τα βρήκανε», έγινε συμβιβασμός. Και όλοι μαζί αποφάσισαν να ισχυροποιηθεί η οργάνωσή τους σε κάθε στρατόπεδο, στην Πελοπόννησο, στην Στερεά, στη Θεσσαλία. Φτιάξανε και μια παράνομη βέβαια δεκαμελή επιτροπή στην Αθήνα, το περιβόητο «Στρατιωτικό Σύνδεσμο», που στη συνέχεια θα κάνει το πραξικόπημα, στο Γουδί, τη νύχτα της 14ης Αυγούστου.

Σα σήμερα 25 Ιουνίου, το 1909, οι αξιωματικοί συνωμότες μαζεύονται στο σπίτι του υπολοχαγού Χατζημιχάλη. Είναι νύχτα και παρόντες 181 γαλονάδες όλων των όπλων, κάποιοι και ταγματαρχαίοι. Οι ρουφιάνοι δεν πεθαίνουν ποτέ. Η κυβέρνηση στέλνει τον φρούραρχο Αθηνών, κάποιον συνταγματάρχη Σχινά να διαλύσει τη συνωμοτική συγκέντρωση. Έγινε μια σκηνή για σινεμά.

Ο ταγματάρχης Κρίτσας διαβάζει το φιρμάνι της «Κίνησης» με συγκεκριμένα αιτήματα προς το Παλάτι και την κυβέρνηση, διαφορετικά... Πριν συμφωνήσουν ή όχι οι παριστάμενοι αξιωματικοί, εισβάλει ο Σχινάς και αρπάει το «επαναστατικό πρωτόκολλο» και διατάζει τον υπασπιστή του να συλλάβει τον Κρίτσα. Επιτόπου επεμβαίνουν κατώτεροι αξιωματικοί του ιππικού και στήνουν ασπίδα προστασίας στον ταγματάρχη Κρίτσα. Αν δεν ήταν ανώτερός τους ο φρούραρχος, θα τον πλάκωναν στο ξύλο. Όπως έκαναν στον... υπασπιστή του συνταγματάρχη Σχινά.

Το εν λόγω επεισόδιο στην οικία του Χατζημιχάλη τελικά είχε θετικές συνέπειες για τον «Στρατιωτικό Σύνδεσμο». Συνέχισαν την οργάνωσή τους πιο προσεκτικά και έφτιαξαν εξ' αρχής συνωμοτικούς πυρήνες σ' όλο το στράτευμα. Έστησαν, μάλιστα, και... «Σύνδεσμο Υπαξιωματικών»(!) που τον ανέλαβε ο πρώην ταγματάρχης Καραϊσκάκης, βουλευτής Θεσσαλίας και εγγονός του Μεγάλου Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ ΦΑΚΕΛΛΟΙ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ