ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΗ Η ΦΑΝΙΑ

 

Ποιος να ξέρει την Φάνια Κάπλαν. Ο αποδυτηριάκιας την ξέρει και σήμερα της κάνει το μνημόσυνο. Επειδή την θεωρώ αληθινή επαναστάτρια. Ανώτερη του Λένιν, που τον έγραψε η Ιστορία. Που απασχολεί και διχάζει την Ιστορία. Που ταλαιπώρησε το ανθρώπινο γένος.

Η Φάνια αποπειράθηκε σα σήμερα 30 Αυγουστου, το 1918, να σκοτώσει τον Λένιν, τον μεγάλο αρχηγό του κομουνισμού, τον εμπνευστή της Οκτωβριανής Επανάστασης. Του έριξε τρεις σφαίρες του κοντοστούπη, αλλά καμία δεν τον βρήκε θανατηφόρα, του πέρασαν ξυστά και απλά τον τραυμάτισαν.

Κομουνίστρια ήταν η Φάνια, κάργα αντιτσαρική. Αγωνίστρια και ασυμβίβαστη στις ιδέες της, όπως η ίδια τις αντιλαμβανόταν, “θυσιάστηκε” στην πραγματικότητα όταν προσπάθησε να σκοτώσει τον Λένιν. Μαζί με την αδελφή της Ντόρα Καπλαν, και οι δυο τους μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού κόμματος.

Την εκτέλεσαν. Αφού δεν δικαιώθηκε ο Λένιν, αφού η επανάσταση του δεν άλλαξε τον κόσμο, όπως το είχε οραματιστεί, νομιμοποιείται ιδεολογικά κάποιος να ισχυρίζεται ότι η δικαίωση ανήκει στην Φάνια. Φασιστικό να θεωρείται επανάσταση και επαναστατική ενέργεια μονάχα όταν μας βολεύει. Μονάχα αν η επανάσταση είναι για πάρτη μας και η επαναστατική δράση ωφελεί τη δική μας πλευρά.
Το κορίτσι, που το όνομα της και η επαναστατική της ενέργεια έχουν θαφτεί, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1890 και εκτελέστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1918.


Διαβάστε ακόμα:

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΣΕ ΣΤΥΛ… ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠ