ΠΡΟΜΟΜΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΟΥΤΕ ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΟΙ ΝΑ ΗΤΑΝ!

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ακόμη κι αν δεν εισπράξουν οι βουλευτές τα 24 χιλιάρικα των αναδρομικών, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, θα υπάρχουν άλλα προνόμια, που χαρακτηρίζουν το... λειτούργημα –το πιάσατε το αστείο, έ- σαν ένα από τα πιο αποδοτικά επαγγέλματα. Σκέτη πρόκληση, θα έλεγε κανείς.

Το συνολικό κόστος ανά βουλευτή πρέπει να ξεπερνά κατά πολύ τις 15.000 ευρώ. Στην τσέπη καθενός τους μπαίνουν 7. 000 ευρώ μηνιαίως , που προέρχονται από τη βουλευτική αποζημίωση (5.135  ευρώ), τα έξοδα κίνησης (291- 389 ευρώ), τα ταχυδρομικά τέλη (990 ευρώ) και το επίδομα οργάνωσης γραφείου( 664-831 ευρώ). Στα ποσά αυτά προστίθενται οι αμοιβές από τη συμμετοχή  στις επιτροπές που είναι 75 ευρώ ανά συνεδρίαση, όμως πρέπει να αφαιρεθούν οι εισφορές που καταβάλλουν στα κόμματα τους και οι οποίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες (480-4.100 ευρώ το μήνα.). Τους μένουν έτσι  4.075 έως 5.000 ευρώ καθαρά ή αν ανήκουν στο ΚΚΕ 900 ευρώ το πολύ. 
Το ότι ισχύουν οι εισφορές στα κόμματα τους από τους βουλευτές δεν σημαίνει ότι γλυτώνει χρήματα το δημόσιο, δηλαδή ότι δεν μειώνεται η επιβάρυνση των φορολογουμένων. Να, όμως, τα χαράτσια ανά κόμμα:

ΣΥΡΙΖΑ: 2150 ευρώ το μήνα. 

 ΝΔ: 770 ευρώ. 

ΠΑΣΟΚ: 867 ευρώ. 

Ποτάμι: 1.500 ευρώ .

Ένωση Κεντρώων: 1.000 ευρώ . 

Χρυσής Αυγή: 2.200 ευρώ. 

ΑΝΕΛ: 480 ευρώ .

ΚΚΕ: Παίρνει ολόκληρη τη βουλευτική αποζημίωση και δίνει στους βουλευτές του 800 με 900 ευρώ το μήνα. 

Οι βουλευτές έχουν επίσης ατέλεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, 200 ευρώ συν δωρεάν συσκευή για τα κινητά και οκτώ γραμμές σταθερής τηλεφωνίας κόστους 12.000 ευρώ.

Οι προερχόμενοι από την επαρχία παίρνουν επίδομα διαμονής σε ξενοδοχείο ή διαμέρισμα ύψους 1.000 ευρώ, ενώ όλοι οι βουλευτές έχουν  ατέλεια στις μετακινήσεις, λεωφορεία, σιδηρόδρομο και πλοία.

Οι βουλευτές της επαρχίας έχουν στη διάθεσή τους 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για τον νομό τους, αν αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Πάρτε ανάσα και πάμε παρακάτω: Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις υπαλλήλους. Δύο μετακλητούς που πληρώνονται από τις υπηρεσίες στις οποίες ανήκουν και άλλους δύο επιστημονικούς συνεργάτες που πληρώνονται από τη Βουλή..

Επίσης έχουν το δικαίωμα για άτοκο δάνειο από τη Βουλή, το οποίο επιστρέφουν σε 48 μηνιαίες δόσεις μέσω παρακράτησης από τον μισθό τους. Τα παιδιά τους πηγαίνουν δωρεάν στον παιδικό σταθμό της Βουλής και για τα ψώνια τους οι οικογένειες τους απευθύνονται στο συγκρότημα εξυπηρέτησης προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις, κύριε πρωθυπουργέ...