Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ

 

Το Τείχος που χωρίζει το ανατολικό Βερολίνο από το δυτικό σηκώθηκε το 1961. Η ανατολική Γερμανία ενσωματώθηκε στη δυτική Οκτώβριο του 1990 κι έγινε πλέον η ενιαία Γερμανία, όπως προπολεμικά. Μέχρι τότε το Δυτικό Βερολίνο ήταν ανεξάρτητο «κράτος», όμως νομικά άνηκε στην Δυτική Γερμανία. Στο «ανεξάρτητο» Δυτικό Βερολίνο το επάνω χέρι είχαν οι νικητές του πολέμου, οι στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Η στρατιωτική ζώνη στο Ανατολικό Βερολίνο ήταν υπό έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης. Ποιο είναι το θέμα;

Αμερική, Αγγλία και Γαλλία επιτρέπουν στους νεοναζί να λάβουν μέρος στις εκλογές του κράτους του Δυτικού Βερολίνου. Κι έγινε της πουτάνας στις 2 Μαρτίου σα σήμερα, το 1989. Την ώρα που θριαμβευτικά εισέρχονται στο τοπικό κοινοβούλιο οι νεοφασίστες, με τη ταμπέλα του «ρεπουμπλικανικού» κόμματος, μπάτσοι βαρειά οπλισμένοι «σκοτώνονται» στην κόντρα με διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές.

Πιάνουν δουλειά οι κλούβες της αστυνομίας, μαζεύουν δημοκρατικούς πολίτες, αφού τους κάνουν εξακρίβωση στοιχείων, ενώ δεν χρειάστηκε να επέμβουν οι πανέτοιμες εκείνες τις στιγμές «ομάδες δράσης» των ρεπουμπλικάνων με μαύρες καμπαρντίνες.

Τα συνθήματα των διαδηλωτών: «Έξω οι ναζί», «Οι αστυνομικοί προστατεύουν τους φασίστες». Μέσα στους διαδηλωτές και θύματα του χιτλερικού καθεστώτος, που δεν πίστευαν στα μάτια τους την επιστροφή στο γερμανικό κοινοβούλιο μετά από 40 χρόνια και θαυμαστών των ηττημένων του Β' μεγάλου πολέμου. Ο πρόεδρος της Βουλής ζητάει να εγκαταλείψουν το βήμα οι αντιφασίστες για να μιλήσει ο «συνάδελφος» βουλευτής, πρόεδρος των «ρεπουμπλικάνων» και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του.

Το κόμμα των ρεπουμπλικάνων ιδρύθηκε, στο Μόναχο βέβαια, τέλη του 1983, όμως μετά από έξι χρόνια δόθηκε η άδεια να κατέβει στις εκλογές. Ο και δημοσιογράφος γενικός γραμματέας του κόμματος, παλιό μέλος του νεοναζιστικού κόμματος είπε: «Κάθε κομουνιστής είναι πνευματικός εγκληματίας και πιθανός δολοφόνος. Τα περιθώρια δράσης του κομουνιστή πρέπει να έχουν τόση απόσταση, όση μεταξύ του σκοινιού και τον λαιμού ενός κρεμασμένου».

Συμπέρασμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν κι αυτά που συνεχίζονται να συμβαίνουν σήμερα. Κανένας πόλεμος, καμία τραγωδία, καμία φρίκη δεν βγάζει κόκκινη κάρτα στη θηριωδία.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ... ΔΩΡΕΑΝ